Algoritmul USL: un director de la PSD, unul de la PDL

Molcomul ardelenesc se desfăşoară grandios pe malurile Someşului şi în politică.

Anul trecut, în vară, la alegerile locale, am avut o anostă pseudo luptă pentru primăria clujeană. Liberalul Marius Nicoară şi fostul premier Emil Boc mai că nu s-au pupat şi luat în braţe felicitându-se reciproc în timpul campaniei electorale. Boc a câştigat primăria, iar liberalul Horea Uioreanu, Consiliul Judeţean Cluj. Uioreanu, care în vinerea dinaintea alegerilor „ameninţa” că, indiferent de rezultatul votului, va face dezvăluiri senzaţionale legate de jaful de la Centura lui Boc Vâlcele Apahida, a amorţit subit după alegeri.

Aceeaşi amorţeală şi în ceea ce priveşte serviciile şi regiile deconcentrate din subordinea Consiliului Judeţean Cluj sau Agenţiile teritoriale. Algoritmul USL la Cluj înseamnă „un director la PSD, unul la PNL şi unul la PDL”.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, de exemplu, avem o sublimă rocadă PDL-PSD, prin care PNL a fost sărit din schemă. Inspectorul-şef Emilian Roşca a fost retrogradat pe funcţia de inspector-şef adjunct, în locul său fiind numit interimar Valentin Puşcaş, susţinut de PSD, care mai mult ca sigur va primi şi numirea „plină”. În mai 2009, la concursul pentru postul de inspector-şef al ITM Cluj s-a prezentat o singură persoană, Emilian Roşca, susţinut fiind de PDL. Lucru de înţeles având în vedere că Roşca se află în relaţii de amiciţie extrem de intimă cu Aurora Ţărmure, secretarul Primăriei Cluj Napoca, cuibul PDL local şi naţional. Mai mult, sprijinul PDL venea nu numai de la Boc, ci şi de la fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, soţul Aurorei Ţărmure fiind Radu Ţărmure, fostul director al Fabricii de încălţăminte Clujana din subordinea Consiliului Judeţean (potrivit unui Raport al Curţii de Conturi Ţărmure a prejudiciat compania cu 100.000 de lei în perioada mandatului său).

Acum, Roşca a fost debarcat, iar fostul adjunct Valentin Puşcaş, susţinut de PSD, a fost numit interimar. De fapt, asistăm la o rocadă, Roşca fiind retrogradat doar în funcţia de adjunct, de unde a venit Puşcaş. Deh, să nu supărăm prea tare PDL.

Pe de altă parte, în cealaltă tabără a USL, la liberali, Marcel Muntean a revenit în funcţia de inspector-şef adjunct – Relaţii de Muncă -, după o decizie a Justiţiei de repunere în drepturi, Muntean fiind înlăturat anterior din funcţie în era portocalie.

Interesant este faptul că rocada PDL-PSD (Roşca-Puşcaş) a dus la eliminarea PNL (Muntean) de la conducerea ITM. Asta pentru că, în mod normal, dacă Roşca era demis, prerogativele sale urmau să fie luate temporar de adjunctul lui Muntean în lipsa unei numiri directe cu titlu interimar!

Nemuritorul Don Quijote de la AJOFM Cluj, fructul blatului PDL-PSD

Dacă la ITM Cluj blatul constă în rocade între PSD şi PDL, la AJOFM Cluj, acesta constă în menţinerea pe poziţia de director a lui Daniel Don, văr dulce cu Don Quijote şi frate de cruce cu Nemuritorul, Don conducând AJOFM din 2005 înaintea erei noastre.

Între timp, guvernele s-au succedat, majoritatea parlamentară s-a schimbat, dar pe Don nimeni nu l-a clintit. O posibilă explicaţie constă într-o bună dirijare a banului public şi a fondurilor europene spre firme de diferite coloraturi politice. Aşa, preventiv, că nu se ştie niciodată cine vine la putere.

Don a aterizat la şefia AJOFM în 2005, în plină eră PDL, după ce anterior fusese director adjunct al AJOFM şi membru… PSD. Cu actualul preşedinte al PSD Cluj, Remus Lăpuşan în funcţia de director al AJOFM, instituţia a împărţit cu dărnicie contractele pe bani publici către firme de casă ale social-democraţilor. Practic, ca într-un scenariu demn de Dosarele X, înaintea apariţiei vreunei legi sau hotărâri de guvern (despre care bineînţeles nu ştia nimeni nimic), la Cluj apărea câte o firmă care întrunea perfect condiţiile eligibile pentru licitaţie.

Daniel Don, şeful AJOFM Cluj, fratele Nemuritorului şi vărul dulce al lui Don Quijote

În decembrie 2004, Don şi-a dat demisia din PSD. Deh, PSD pierduse alegerile! În câteva luni, el a devenit apoi director plin la AJOFM. Ascensiunea lui Don se datorează şi relaţiei deosebite de prietenie cu Gheorghe Barbu, ministru al Muncii, din partea PD, în vremea guvernării Alianţei DA. Don a fost coleg de liceu la Deva cu nepotul ministrului Barbu. Cum algoritmul spunea că AJOFM aparţine PD şi nu PNL, liderul liberal Marius Nicoară a lăsat-o moale, iar Barbu a insistat pe lângă, pe atunci, primarul şi proaspătul preşedinte al PD, Emil Boc, pentru ca Don să devină The King la AJOFM. Ceea ce s-a şi întâmplat. Cu un dosar frumos şi mai ales cu poze de la bine-cunoscutele escapade ale lui Don cu studente şi subalterne de la AJOFM prin excursii demne de un bugetar – Veneţia, Munchen, Paris -, Don a schimbat direcţia banului public: de la PSD, spre PDL.

Şi aşa au curs contribuţiile României aferente fondurilor europene spre firmele de casă portocalii: mai un funcţionar electronic, mai un call center pentru şomeri, mai o amprentare a şomerilor… Şi, iată, Don se întoarce la izvoare, la PSD, şi rămâne în funcţie. Ce dacă a fost al PDL?! Acum s-a întors la PSD. Şi, o dată cu el, şi banii! În aceste condiţii, Don va pleca de la AJOFM Cluj după Sfârşitul Lumii.

Telenovelă „social-democrat balcanică” la ANOFM

Dar Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă este virusată de nepotism şi jocuri politice la cel mai înalt nivel, Agenţia Judeţeană Cluj fiind mic copil pe lângă jocurile de la nivel central, unde găsim o telenovelă „social-democrat balcanică” cu bombe sexy parlamentare, părinţi secretari de stat, bunici demnitari comunişti, preşedinţi de consiliu judeţean adânc îndatoraţi odraslelor şefilor comuniştilor şi patroni fini şi directori de cabinet ai demnitarilor PSD actuali.

Dar să le luăm pe rând.

În mai anul trecut, Cristiana Barbu a fost numită de către premierul Victor Ponta preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a devenit secretar de stat. Apele probabil s-ar fi liniştit dacă în toamna anului trecut nu ar fi apărut pe listele de candidaţi ai PSD (USL) Elena-Cătălina Ştefănescu, tânăra de 23 de ani, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, una din eminenţele cenuşii ale PSD, în prezent vicepremier, ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale. Ei bine, Elena-Cătălina Ştefănescu dincolo de protecţia din partea lui Dragnea a beneficiat din plin şi de o altfel de protecţie, maternă. Ea este fiica actualului preşedinte al ANOFM, Cristiana Barbu. Iar un aport deosebit în fulminanta ascensiune politică a mamei şi fiice a avut-o Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi preşedinte al PSD Vâlcea. Deh, la o aruncătură de băţ de feuda lui Dragnea, Teleromanul!

Cristina Barbu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, mama deputatului Elena Cătălina Ştefănescu


Adâncul omagiul al lui Câlea vizavi de mama Cristiana şi fiica Elena Cătălina se datorează tatălui, respectiv bunicului celor două, Liviu Zorilescu. Acesta a fost în perioada comunistă directorul Direcţiei Agricole Vâlcea, unde Câlea şi-a început activitatea de funcţionar public.

Frumoasa şi Bestia: Elena Cătălina Ştefănescu şi Liviu Dragnea, în drum spre Parlament cu fustiţă Lambada

Iar când în ecuaţie apare şi Dragnea ca protector al junioarei Elena Cătălina, scaunul de deputat e garantat. Potrivit declaraţiei de avere a mamei Cristiana Barbu – preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, fiica sa, actualul deputat Elena-Cătălina Ştefănescu, a încasat în 2011, ca şi consilier, suma de 36.160 lei de la Agrotrust SRL Alexandria, firmă care aparţine omului de afaceri Mihai Slăvescu Putineanu, finul şi fostul director de cabinet al lui Liviu Dragnea.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.