Alimentele procesate ne pun în pericol sănătatea

Deseori, nutriționiștii ne sfătuiesc să nu mai consumăm mâncare procesată, atât din cauza problemelor de sănătate pe care le poate provoca, cât și a lipsei de nutrienți din compoziție. Medicul american Robert Lustig, pediatru și cercetător în reducerea obezității la copii, la Universitatea California din San Francisco, enumeră într-un studiu recent (publicat pe livescience.com) 11 moduri prin care mâncarea procesată diferă din punct de vedere nutrițional de mâncarea neprocesată.

Medicul vorbește și despre modul în care aceste alimente cresc cantitatea de carbohidrați rafinați pe care îi mâncăm și măresc numărul obezilor și al bolnavilor de diabet tip 2. Comparativ cu mâncarea neprocesată, cea procesată are prea puține fibre. Acestea sunt importante pentru sănătate și joacă un rol important în ceea ce privește modul în care hrana este absorbită în intestine. Fibrele formează o barieră gelatinoasă ce îmbracă pereții intestinali și care încetinește absorbirea glucozei și fructozei în sânge. Acest proces împiedică creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, mâncarea procesată nu are nici cantitatea suficientă de acizi grași Omega-3. „Organismul transformă acești acizi grași care se găsesc în alimente precum pește și oleaginoase în compuși cu proprietăți antiinflamatoare“, scrie cercetătorul.

Conțin prea puține vitamine și minerale

Dacă acizii grași Omega-3 sunt în cantitate infimă în produsele procesate, acizii Omega-6 abundă. „Acești acizi grași, deși similari celor Omega-3, sunt transformați de organism în compuși proinflamatori. Raportul celor două tipuri de acizi grași ar trebui să fie de 1:1, pentru că, în caz contrar, inflamarea provocată de acizii grași Omega-6 poate cauza stresul oxidativ și poate afecta celulele din organism“, adaugă medicul american. Mâncarea procesată conține prea puține vitamine și minerale, cunoscute sub denumirea de micronutrienți. Mulți dintre acești compuși, precum vitaminele C și E, se comportă precum antioxidanții, care ajută la prevenirea deteriorării la nivel celular.

Un risc mare pentru boli intestinale și alergii

Grăsimile trans sunt o altă problemă a mâncării procesate, spune Lustig, care subliniază pericolul lor. Grăsimile se depun pe artere și ficat unde generează radicali liberi foarte dăunători. Cercetătorul subliniază ideea că alimentele procesate conțin prea multe lanțuri ramificate de aminoacizi care „construiesc“ formațiuni de proteine. Medicul se referă în mod special la acei aminoacizi necesari pentru modelarea musculară. Când o persoană consumă prea mult din acești aminoacizi, moleculele în exces se așază pe ficat, unde sunt transformate în grăsime. „Emulsificatorii se găsesc de asemenea într-o cantitate mare în mâncarea procesată. Aceștia se comportă precum detergenții și îndepărtează o membrană care se află în intestine și protejează celulele. Astfel, cei afectați sunt în pericol să facă boli intestinale sau să devină alergici“, scrie medicul.

Prea multă sare

Nitrații, care se găsesc în produse precum carnea procesată, se transformă în organism în compuși ce pot genera cancerul de colon, potrivit medicului american. Nu este nicio noutate că alimentele procesate conțin mai multă sare decât cele neprocesate. Potrivit lui Lustig, prea multă sare poate provoca hipertensiune și boli de inimă. Se întâmplă ca multe dintre alimentele procesate să conțină etanol în cantități mari. Acesta este transformat de organism în grăsime, pe ficat, și joacă un rol important și în stresul oxidativ. Nici fructoza nu se găsește în cantități rezonabile în astfel de preparate. Ba chiar din contră, spune Lustig. Fructoza este prelucrată de ficat, precum etanolul. „Mulți copii se îmbolnăvesc din cauza cantității mari de zahăr pe care o consumă în mod frecvent“, conchide Lustig.

Cele mai importante alimente procesate pe care trebuie să le evitați: cărnuri procesate (mezeluri, cârnați, hot-dog, hamburger, bacon ), sucuri de fructe și acidulate, produse de patiserie, prăjituri preambalate, batoane de ciocolată, cereale cu zahăr, conserve de fructe în sirop, margarină, chipsuri, snacks-uri, cartofi prăjiți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.