Alina Bica, șefa DIICOT, reținută de DNA (Video)

Ultima oră: Procurorii din cadrul DNA – Secția de Combatere a Corupției au dispus joi seară punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore a Alinei Bica, șefa DIICOT, pentru abuz în serviciu, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Șefa DIICOT este acuzată într-un dosar privind o despăgubire ilegală.

La data faptelor care îi sunt imputate de DNA, respectiv în 2011, procuroarea șefă a DIICOT era membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P.

Secţia de procurori a CSM s-a reunit, joi seară, pentru a discuta solicitarea DNA de reţinere şi arestare a Alinei Bica şi au încuviinţat reţinerea şi doar arestarea la domiciliu, nu și arestul preventiv.

Evoluția evenimentelor

Știrea inițială. Alina Bica, șefa DIICOT, ar fi fost luată, joi, cu mandat de aducere de pe stradă, pentru a fi audiată la sediul DNA, potrivit unor surse DC News.

ACTUALIZARE 1: Potrivit ultimelor informații, Alina Bica este audiată la această oră în sediul Direcției Naționale Anticorupție, după ce a fost ridicată în trafic de procurori. Simultan, la DNA se află și omul de afaceri Gheorghe Stelian.

ACTUALIZARE 2: Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni în această seară pentru a lua o decizie în legătură o cerede de încuviințare a reținerii procurorului-șef al DIICOT, Alina Bica, formulată de procurorii DNA.

ACTUALIZARE 3: Directia Nationala Anticoruptie a cerut Consiliul Superior al Magistraturii aviz pentru reținerea și arestare preventiva pentru sefa DIICOT, Alina Bica, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Intrebat de HotNews.ro daca Alina Bica se afla la audieri la sediul DNA, Biroul de presa a precizat ca „nici nu confirma, nici nu infirma” informatia.

ACTUALIZARE 21.50: Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil cererii DNA de reținere pentru 24 de ore a Alinei Bica.

ACTUALIZARE 20.45: Ședința CSM în care s-a luat o decizie privind încuviințarea cererii de arestare preventivă a Alinei Bica s-a terminat.

ACTUALIZARE 22.11: DNA, despre Alina Bica: suspectă pusă sub urmărire penală

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus, după cum se arată într-un comunicat de presă al instituției:

”- punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

– și începerea urmăririi penale față de

BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.”

ACTUALIZARE 22.42 / DNA: Bica – inculpată și reținută pentru 24 de ore

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus – conform unui nou comunicat de presă al structurii centrale – ”punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”.

UPDATE 21.50: Consiliul Superior al Magistraturii au dat aviz favorabil cererii DNA de reținere pentru 24 de ore a Alinei Bica. Șefa DIICOT va fi prezentată în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 20.45: Ședința CSM în care s-a luat o decizie privind încuviințarea cererii de arestare preventivă a Alinei Bica s-a terminat.

– See more at: http://www.dcnews.ro/surse-dna-cere-re-inerea-alinei-bica_460099.html#sthash.aQth59xX.dpuf

Cine este omul de afaceri Gheorghe Stelian

Succesurile” regimului Băsescu
Ponta: Omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit ilegal 150 milioane euro de la ANRP

Un paravan i-a făcut “cadou“ două milioane de euro
Salvatorul financiar al Elenei Udrea, umil angajat la Popoviciu

Remus Truică, întâlnire secretă cu personaje cheie din dosarul Microsoft


..

Citiți și:

Printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Dosarul retrocedărilor
Acuzat de luare de mită în dosarul retrocedărilor de păduri
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.