Alina Gorghiu: Înregistrarea cartelelor pre-pay creează premisa unor abuzuri ale instituțiilor

Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că proiectul privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă dreptul la viață privată și creează premisa unor abuzuri din partea instituțiilor statului.

„PNL este împotriva acestui demers, care nu face altceva decât să încalce dreptul la viață privată a cetățenilor, cu consecințe la fel de dăunătoare ca cele ale Legii Big Brother, mai ales în contextul invalidării Directivei nr. 2006/24/CE prin Decizia CJUE”, a scris, miercuri, Alina Gorghiu pe blog.

Aceasta mai afirmă că proiectul este motivat pe faptul că achiziționarea cartelelor preplătite fără colectarea datelor de identificare ale consumatorilor face dificilă identificarea acestora în cazul activităților efectuate pentru desfășurarea cercetării penale ori pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea riscurilor ori amenințărilor la adresa securității naționale.

„Aplicabilitatea acestei legi este de natură să răstoarne prezumția de nevinovație și să transforme toți utilizatorii în persoane susceptibile de săvârșirea unor infracțiuni. Legea este de natură să creeze premisa unor abuzuri ale instituțiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate”, scrie deputata.

Ea mai susține că la fel de hazardate sunt și modificările prevăzute de art. 732 din acest proiect, care se referă la punctele de conectare la internet puse la dispoziție publicului, ce ar trebui să stocheze pe o perioadă de 6 luni datele furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectați în aceste puncte.

„Practic, nu vorbim doar de un proiect de lege care îngrădește abuziv drepturile utilizatorilor de telefonie, ci și de unul care urmărește și poate identifica în urma unei cereri, formulate de nu știm exact cine și în baza a nu știm exact ce, locul în care un individ se află, pe baza conectării la o rețea de internet cu acces gratuit”, arată Gorghiu.

Proiectul de lege inițiat de Guvern în luna aprilie 2014, care instituie obligativitatea înregistrării și stocării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, a fost aprobat de Senat în 2 iunie, fiind înaintat apoi Camerei Deputaților pentru a-l dezbate în calitate de Cameră decizională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.