Alina Mungiu-Pippidi face praf actuala putere

Profesorul de politici publice la Berlin și președintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi a făcut din nou un rechizitoriu dur al acțiunilor reprezentanților regimului Băsescu. Și dacă pe Băsescu îl critică de mai mult timp, iată că Alina Mungiu-Pippidi, pentru prima oară o contrează vehement și pe Monica Macovei.

Întrebată fiind de agenția de presă Rador cum percepe refuzul liderilor USL de a accepta modificarea Constituției în schimbul demisiei lui Traian Băsescu, Alina Mungiu-Pippidi a răspuns tranșant nesfiindu-se să arate că a fost de acord cu acțiunile lui Antonescu și Ponta. ” Sunt de părere că ofertele pe care le face Traian Băsescu sunt făcute numai ca să fie refuzate. Deci, Traian Băsescu s-a mai oferit să demisioneze, nu cred că nimeni, în primul rând el, ia în serios aceste lucruri. Deci, astea sunt aşa, fac parte dintr-un procedeu de retorică electorală, odată la două săptămâni sau o zi, ba că, de exemplu, Ponta n-are ce căuta la guvernare, ba că deşi n-are ce căuta la guvernare şi nu e responsabil tocmai i-am oferit să vină la guvernare şi aşa mai departe. Astea sunt realmente exerciţii retorice. O să-şi piardă oamenii politici vremea tot anul cu ei, dar n-ar trebui nici media, nici electoratul să-şi piardă vremea cu asta. Sfătuiesc pe toată lumea să se uite la fapte, nu la declaraţii. Declaraţiile oamenilor politici n-au nicio valoare la noi. ” , a declarat președintele SAR. Și Alina Mungiu-Pippidi nu s-a oprit aici cu criticile la adresa ideilor lui Băsescu în privința modificării Constituției: ” Sunt convinsă că în România există un număr enorm de veleitari care toţi au părerile lor despre cum trebuie modificată Constituţia. Sunt convinsă, de asemenea, că multe din acest păreri nu coincid şi, în acelaşi timp, ca profesor de ştiinţă politică, pot să vă spun că nu există absolut nicio legătură între cum arată o constituţie şi cum arată un corp politic într-o ţară. Romanii aveau o vorbă foarte bună în care spuneau „ţara cea mai coruptă are cele mai multe legi”. La fel suntem şi noi. Este o iluzie că modificarea legilor sau modificarea Constituţiei o să aducă virtute într-un corp cetăţenesc. Sunt lucruri pe care le putem face. Aceste lucruri, însă, sunt lucruri reale, nu sunt modificări de legi, de legislaţii, că sunt importante sau că sunt fleacuri. Haideţi să ne concentrăm pe ce se poate face. Ideea că faci o constituţie în care să spui că şeful statului trebuie să fie virtuos şi parlamenatrii buni e cu desăvârşire absurdă, iar indiferent ce orice altceva ai pune în ea, dacă oamenii nu sunt buni, tot n-o să se aplice. ” .

Alina Mungiu-Pippidi, până mai ieri adeptă a modului în care înțelege Monica Macovei să reformeze justiția, a taxat-o extrem de dur pe fosta sa colegă din societatea civilă pentru declarațiile europarlamentarului PDL care spunea că cei care pleacă de la putere spre Opoziție „ plecă de teama justiției„. ” Mie mi-e complet neclar cum se protejează cineva de vreo anchetă din România trecând la USL, vă spun foarte sincer, sau trecând absolut oriunde. Deci, ori admitem că procurorii, cum susţine doamna Macovei în alte ocazii, sunt independenţi şi arestează pe cine vor ei – nu? – ori nu admitem acest lucru. Dacă nu admitem, poate că te protejezi mergând la guvernul viitor, dar dacă admitem nu văd absolut nicio cale…De exemplu, eu nu cred că Adrian Năstase mai poate fi protejat de cineva la ora aceasta, indiferent cine caştigă alegerile. Sunt convinsă că justiţia îşi va urma cursul, căci am încredere nu numai în procuror, dar am încredere şi în instanţele care se pronunţă în cazul lui. Deci, după părerea mea, sincer să spun, acesta e un argument politic şi electoral şi nu i-aş da niciun fel de importanţă. Oamenii se mută dintr-o parte în alta, politicienii, căutând să-şi maximizeze avantajul personal. Haideţi să nu amestecăm justiţia, să nu mai presupunem. Deci, e interesul nostru, al tuturor, să ţinem justiţia de-o parte de toată povestea asta electorală. ” , a opinat Alina Mungiu-Pippidi.

În același interviu acordat Rador, președintele SAR a vorbit și despre modul scandalos în care se evaporă banii din sistemul de sănătate. Alina Mungiu-Pippidi, de profesie medic crede că nici medicii și nici pacienții nu sunt vinovați pentru proasta gestionare a banilor din sistemul sanitar, ci mai degrabă ANAF-ul și Ministerul de Finanțe, responsabili cu colectarea banilor pentru sănătate. „Deci, acum Fondul Naţional de Sănătate, banii pentru sănătate sunt colectaţi de către ANAF şi ajung la Ministerul de Finanţe, dar ce se întâmplă acolo cu ei nu ştim. Noi vedem numai crize, cum a fost cea cu morfina sau alte crize de acest gen. Ce se poate bănui – şi asta se întâmpla înainte de 2003 destul de mult – ce se poate bănui este că aceşti bani sunt împrumutaţi pentru nevoi mai presante ale guvernului. Eu nu pretind că este vorba de corupţie. Ce spun însă este că este o foarte proastă guvernare. E cu totul imoral să acuzi spitalele sau alte persoane că risipesc banii din sănătate când de fapt noi nu ştim ce se întâmplă cu banii din sănătate. Nimic mai simplu nu ar fi decât ca spitalele să îşi afişeze toate cheltuielile în termen real şi nimic mai simplu decât ca Ministerul de Finanţe să ţină zilnic, pe website-ul său, să putem verifica fiecare dintre noi câţi bani intră şi câţi bani ies din Fondul Naţional de Sănătate, pentru că numai aşa am vedea că de acolo se împrumută bani în alte zone şi de asta rămân bolnavii sau spitalele fără bani. Iată lucruri extrem de simple care ne-ar putea transforma pe toţi în nişte supraveghetori ai felului în care este folosit banul public şi ar descuraja…Deci, cum să spun? Nu spun că asta ar duce la eliminarea corupţiei, dar ar face lucrurile mult mai complicate pentru că oricine ar putea verifica ce se întâmplă. ” , a declarat Pippidi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.