Alina Mungiu-Pippidi: O majoritate pentru Securitatea noastră

30.06 2015

Președintele Klaus Iohannis și premierul interimar, general Gabriel Oprea, participă săptămâna asta la manifestările dedicate aniversării a 155 de ani de la înființarea primei unități de gardă din Armata Română modernă – Ziua Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

Premierul lipsește motivat de la excepționala acțiune, binecuvântată cu prezența primilor doi bărbați de stat, pentru că în regulamentul regimentului Gardă ”Mihai Viteazul” nu se acceptă trecerea în revistă decât de bărbați cu numărul integral de picioare din dotare, indiferent dacă au făcut sau nu armata sau la ce armă anume.

Asta nu îl va împiedica pe premier, odată ce uzul ambelor sale picioare va fi recăpătat, să treacă și el în revistă cu generalul Oprea alte unități de elită, de exemplu pe funcționarii diplomatici, sau pe cei parlamentari, ale căror pensii speciale tocmai au fost reînființate după ce desființarea lor, ca și a pensiilor speciale ale militarilor și polițiștilor au figurat glorios în panoplia modernizării statului și eliminării privilegiilor din filosofia finanțelor publice timp de vreo patru anișori.

Altceva nu va mai avea de făcut, decât să mai ajusteze o dată pe anul ăsta deficitul bugetar, în timp ce el de pe patul de spital și noi de oriunde am fi ne uităm și vedem unde a ajuns Grecia din cauza pensiilor speciale și a altor delicatesuri.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, polițiști, funcționari diplomatici și parlamentari, dar numai cu vechime, adică din ai lor, cu 289 voturi “pentru”, 13 abțineri și un vot împotrivă.

Tot 289 parlamentari, peste cvorumul necesar de 278, au fost prezenți și la votul pentru investitura lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE.

Ambele proiecte au trecut cu o impresionată majoritate, pentru că în materie de siguranță națională va exista întotdeauna o majoritate patriotică. Parlamentatul român nu se joacă cu Securitatea, iar câțiva curajoși au sfidat chiar ordinele de partid ca să răspundă acestei exigențe mai înalte.

Citiţi articolul integral pe romaniacurata.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.