Alina Pippidi: CNA să interzică politicienilor să deţină televiziuni

Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România, comentează pe romaniacurata.rodupă criticile apărute pe marginea raportului MCV.

Invită la “verificarea semnificației termenilor”, vezi independența presei, și încearcă să convingă prin următorul exemplu:

“Dacă eu, om trimis în judecată pentru corupție, angajez pe unul să publice un pamflet în care atac pe acuzatorul și judecătorul meu se cheamă că acela face presă?

De asemenea, Alina Pippidi cataloghează  ca inadmisibilă situația ca “o televiziune care aparține unui lider din coaliția de guvernare”(…) să atace membri în CSM, judecători la Curtea Supremă sau Curtea Constituțională. Și, ca să nu existe nici un dubiu, Dan Voiculescu este nominalizat, dar și ironizat după decizia politicianului de a renunța la imunitatea parlamentară, implicit de a demisiona din Senat.

“Cred că este esențial ca justiția să acționeze liber, fără nicio presiune, fără nicio îngrădire. Pentru a preveni orice speculație, anunț ferm că, până când nu va exista o hotărâre a justiției în acest dosar, nu voi mai accepta nicio funcție publică”, scria Dan Voiculescu într-o postare pe blogul personal după decizia de a demisiona din Senant.

În “spiritul” intențiilor afirmate de politician, Alina Mungiu-Pippidi vine cu propria soluție în „sprijinul USL” și îi propune lui Voiculescu să adauge la gestul său încă ceva: “să scoată pe piață televiziunea de știri”.

“CNA sa interzica oamenilor politici sa mai detina, direct sau prin interpusi, organe media. Putem da rapid o lege ca sa impresionam Comisia Europeana si pe noi insine. Iar OTV sa ramina inchis, ca daca si presa falita se cheama ca e independenta inseamna ca nu mai stim sensul cuvintelor.

Cine vrea sa cumpere Antena3? Ca am auzit ca dl Voiculescu vrea sa ajute USL, eliminind orice banuiala ca un lider de partid fuge de judecata de la o instanta la alta si isi compromite organele media in interes propriu si contra justitiei. Si ca atare se pregateste sa scoata pe piata televiziunea de stiri. Voi ati auzit altceva? Sau aveti alta parere?”, încheie Alina Pippidi.

Miercuri, Comisia Europeană a prezentat raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV pe justiție. În premieră însă, raportul remarcă „hărţuirea” unor „oficiali-cheie, judecători şi nu numai” în mass-media.

„Am avut multe cazuri, nu doar unul sau două, ci un număr destul de mare de cazuri în care reprezentanţi de înalt nivel, judecători şi nu doar judecători, au fost supuşi presiunii, unor atacuri de fapt, hărţuire, intimidare, prin intermediul presei”, a susţinut Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

„Nu mă apuc acum să spun cutare sau cutare ziarist sau publicaţie, însă ceea ce s-a constatat a fost că am primit plângeri de la tot felul de la organisme din domeniul reformei justiţiei. Avem mai multe exemple din partea anumitor persoane care ne-au semnalat aceste lucruri. Au fost semnalate aceste chestiuni şi de aceea acest fragment se regăseşte în raport şi din acest motiv se face trimitere, de pildă, la CNA”, a adăugat Gray.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.