Alinarea durerilor, blocată de birocrație

Mai mult de 10% din populația României suferă de artrită reumatoidă, o boală care face din ce în ce mai multe victime. Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună ce apare cel mai des la persoane cu vârsta între 25 și 50 de ani și afectează articulațiile mâinilor și picioarelor. Cu toate că principala cauză este de natură genetică, factori decisivi pentru startul bolii sunt infecțiile virale majore și fumatul.

Mai grav este că, în ciuda numărului mare de bolnavi, anumite medicamente lipsesc din spitale și farmacii, iar bolnavii se văd nevoiți să facă față unui sistem care parcă ar vrea să le restrângă dreptul la tratament. Florica are 52 de ani și suferă de artrită reumatoidă. Durerile sunt mari și uneori simte că nu le poate face față. „Câteodată mă simt mai bine, în alte dăți am dureri mari. Noroc că mă mai ajută și soțul, pentru că de multe ori nu pot ridica nici măcar o cană la gură ca să beau. Când iau medicamente mă mai lasă durerile, dar acum, când nu se găsesc și nu le pot lua, e mai dificil pentru mine“, povestește femeia.

O boală agresivă

Poliartrita reumatoidă afectează cel mai mult femeile. Debutul bolii începe cu dureri articulare care devin din ce în ce mai puternice, li se inflamează încheieturile și ajung, în timp, să nu mai poată mișca mâna sau piciorul. Complicațiile bolii înseamnă și afecțiuni ale pielii, ochilor, plămânilor sau inimii, care pot duce chiar la deces. „În organism se produc mai multe modificări. Una dintre acestea este modificarea anumitor proteine la care sistemul imun acționează agresiv, la nivelul articulațiilor. Celulele sistemului imun nu mai recunosc alte celule și le atacă. Așa se ajunge la măcinarea cartilajului articular și chiar a osului de la mâini, picioare, umeri și coate. În situațiile grave, osul este pur și simplu găurit și în cele din urmă se rupe“, spune Alin Demetriad, medic reumatolog.

Terapia biologică salvează vieți

În momentul în care boala devine agresivă, iar terapiile obișnuite poate nu mai dau randament, se pot încerca și tratamente biologice. „Este un tratament revoluționar. Presupune injectarea unor seruri obținute în urma prelucrării celulelor umane sau animale. Există foarte mulți pacienți la care rezultatele obținute în urma acestei noi terapii au fost foarte bune. Vedeți dumneavoastră, noi vorbim despre tratamente revoluționare, însă există un medicament ieftin prescris pe rețeta compensată, care nu se mai găsește nicăieri în România“, continuă medicul Demetriad.

Situația scandaloasă a medicamentului care pune bețe în roate

Lipsa medicamentului îi dă bătăi de cap și doamnei Florica. Are rețetă compensată pentru medicament, dar nu are de unde să-l cumpere. „Practic, la sfârșitul lunii figurez că nu m-am tratat. Se consideră că nu am avut nevoie de medicament“, spune pacienta. „Ea nu va avea acces la terapie biologică pentru că statul consideră că dacă nu a cumpărat doctoria înseamnă că nu a avut nevoie de ea. Și atunci, i se blochează accesul la această terapie revoluționară. Scandalos, nu?“, spune medicul, adăugând: „Situația devine paradoxală când pacienții fac rost de medicament, îl cumpără din străinătate, îl aduce un prieten, mă rog, diverse, și nu figurează la CNAS că l-a cumpărat, deci nu a avut nevoie de medicament. Și rămâne tot fără terapie nouă“, conchide medicul reumatolog.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.