×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:07
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Alinierea! Marș la combătut!

Ce-a făcut Tudorel Toader? A făcut și el o vorbire despre niște modificări în legile care privesc justiția? Sigur nu va fi reținut ca autorul Codului lui Napoleon și nici nu va fi el creierul juridic al cenușiului mandat Iohannis. Nici nu știm dacă respectivele modificări sunt gînduri de la miezul nopții sau proiecte pe care le vom dezbate în Parlament. Mai pe scurt, modificările anunțate de Tudorel Toader sunt un soi de vorbire, de datul cu părerea al unui ministru. Pînă la modificări de legi, vorba Danei Gîrbovan, este cale lungă.

Și ce a făcut Iohannis? A pus doi scribălăi de la Cotroceni să încropească un comunicat în care despre ce credeți că este vorba? Despre atacul ministrului Toader la statul de drept! Vai de mine! Îl răpește și fuge cu el în Siria!? Ce zic televiziunile prin vocile trompeților de serviciu? Hop și ele, că propunerile de modificare sunt atacuri la statul de drept. De la președinte pînă la Ziare.com și HotNews, orice idee legată de schimbări în administrarea justiției este atac la statul de drept, după cum orice om de la PSD implicat în conducerea unei instituții este participant la o hoție (ceea ce este cam adevărat, dar aproape în egală măsură se poate referi și la oamenii PNL, USR, ca să nu mai vorbesc despre hoțiile cu acte ale lui Traian Băsescu).

La o simplă ieșire la rampă, și aceea șchioapă (lipsesc chiar și ciornele proiectelor invocate și imediat înfierate), scena publică a dat în clocot. Sunt gata să cred că trompeții de pomină i-au anunțat deja pe apropiații lor de la organisme internaționale, de la ambasade sau servicii secrete: „Fraților, în România se pune la cale alt atac la statul de drept!“.

Ce se întîmplă cu noi? Orice încercare de a schimba ceva în mecanismele ruginite (sau gripate, sau proaste, sau cum vreți să le catalogați) se transformă peste noapte în protest, în atac la statul de drept, în corupție etc. Ba, dacă nu ești de acord cu demolarea unei statui sau cu schimbarea numelui unei străzi, ești antieuropean, antiamerican, antisemit, anti-NATO. Frontul acesta rigid are o întindere enormă. Pleacă de la Cotroceni și duce pînă în nevinovate ONG-uri sau inconștiente semnături jurnalistice și scriitoricești.
România arată împărțită în două mari tabere. Independența, neutralitatea, cumpănirea nu plac. Ori ești cu noi, ori împotriva noastră. Lucrul este valabil și la PSD și la tabăra Iohannis – SRI – DNA și PNL (un cor din ce în ce mai stins). România nu poate să modifice legile justiției fără acordul celor care beneficiază de forma lor actuală. Iar aceștia nu vor ceda în veci.

Să-i spuneți lui mutu' că Iohannis, DNA, Parchetele și SRI (prin sutele de voci cu identități diferite, dar cu comandă unică) apără forma și prevederile actuale pentru că așa le dictează conștiința și la asta îi împing cunoștințele lor în materie de drept, analiza și fundamentul teoretic al mecanismului aparent logic. Nici vorbă! Își apără doar puterea. Ce-i Iohannis fără SRI, fără SIE, fără DNA, fără Kovesi și Lazăr? Un biet primar de provincie pus să țină locul președintelui României. Rămîne Iohannis fără un rol în renumirea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, adio. Nu-i mai răspunde nici secretara la telefon. Un procuror general cu adevărat liber sau un șef DNA ar lua imediat la control afacerile și corupția din SRI. Și s-ar mai uita o dată peste casele lui Iohannis.

Cum a răbufnit strada la aceste tele-propuneri ale lui Tudorel Toader? Au început protestele. Nu știu dacă este vorba despre un mecanism sofisticat care să declanșeze protestele la o apăsare de buton. Dar cîndva a fost așa, iar apărătorii președintelui, ai lui Băsescu și ai Monicăi Macovei s-au obișnuit. Ei știu că de PSD te poți apăra la Washington, la Bruxelles, în Piața Victoriei, în Ziare.com, în HotNews și la Digi și Realitatea TV. Primii și cei mai importanți crainici de pe baricada apărării statului de drept sunt C.T. Popescu, Rareș Bogdan și Ioana Ene Dogioiu. Nici măcar nu mai este nevoie să-i mobilizeze cineva. Ei sunt Bălcescu, Avram Iancu și Ecaterina Teodoroiu din epoca lui „Mi se rupe“. Sau caricaturile lor din vremea noastră. De cum mecanismul de putere discreționară este pus la îndoială, de îndată prim-gorniștii încep să sune și să orăcăie și o parte a României intră în spaime și isterii.

Nu există și nu vor exista modificări de legi care să reducă puterea unei tabere și nici să o sporească pe a celeilate. Nici cale de negociere și nici de compromis nu se arată. Iar PSD-ul, cu această nouă cizmă a statului de drept și a democrației pe gît, iar nu se poate resemna. Doar n-or fi atît de încuiați încît să se bucure că sunt ținta principală a întregii campanii anticorupție, în timp ce Codruța Kovesi o rezolvă și cu frate-su, și cu fostul ei soț, și cu RCS-RDS!
Mă tem că, așa cum au ajuns lucrurile, România este împărțită în două lumi încrîncenate, incapabile să întindă o punte între ele, necum să ajungă la un ideal comun.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Joi, 24 august 2017
8169
 | 50
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
tepes34
+7
Domnule Nistorescu , analiza dumneavoastra arata maturitatea profesionala si totodata ca va pasa de aceasta tara cu adevarat ,nu ca fariseii galagiosi care pentru interesele mizerabile si lacomia cei caracterizeaza lupta impotriva intereselor tarii .E forte bine ca aveti curajul sa-i nominalizati pe unii dintre ei dar ceea ce sustineti in presa scrisa ajunge la prea putini oameni de buna credinta , iar asta ma face sa va rog sa apareti mai des la televiziuni care promoveaza interesele tarii si asa poate impactul asupra celor de buna credinta ar fi mai mare . Din pacate cei ce vor ca romanii sa nu razbeasca pentru o viata mai buna sunt mai bine organizati si platiti pe masura , in timp ce putinii patrioti care si inteleg jocurile sunt HAITUITI de sistemul opresiv construit de interesele straine si TRADATORII romani .
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
ion
+1
Dupa numire, trebuie sa li se asigure judecatorilor inamovibilitatea pentru ca acestia sa fie independenti in momemntul in care se fac schimbari politice.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Coper nic
+8
"Frontul acesta rigid" are un nume : LISTA LUI SOROS ! Este vorba de cca. 120 persoane platite efectiv pana mai acum 2 ani de Soros pentru activitati subversive(incetinirea dezvoltarii !) in Romania. "Lista" a fost extinsa de Basescu la peste 200 persoane. Dintre acestia au ramas acum, intr-un nucleu dur, jumatate, cca.60 persoane, care detin "puterea paralela" in aceasta tara si o folosesc drept frana la dezvoltare conform programarii initiale a lui Soros ! Pana cand aceasta putere paralela, TALIBANI, nu va dispare, nu vom avea dezvoltare !
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Stanica @ Coper nic
0
Vad ca stii! Ar fi bine sa afle asta cat mai multa lume, eventual cu nume si prenume, sa stim si noi cu cine sa ne luptam.
Publicat Sâmbătă, 26 august 2017
+Răspunde
Radu Dan Mihailescu
-7
De fapt romanii sunt divizati nu pe proiecte ci intre nostalgicii comunismului care desigur se simpt apropiati de PSD si cei care dezavueaza comunismul si sunt contra PSD dar nu pot sustine nici un alt partid, toate fiind considerate clonele PCR. Ultimii suspecteaza , justificat sau nu, orice initiativa a PSD ca nefiind in interesul tarii ci doar in interesul reprezentantilor lor. Aceasta este explicatia comentariilor antioccidentale, tendentioase, uneori jignitoare a simpatizantilor PSD fata de opiniile celorlalti.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Radu
-7
Maetre, esti penibil!
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Emile
+21
România nu este împărțită este ocupată și ocupanții "acoperiți", cu dublă cetățenie sau simplii mercenari sunt la butoane. Și singura speranță a calor învinși este să spere nimic.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Alx @ Emile
+15
Da si ca sa-i protejam pe ei si averile lor, Romania a inceput sa cheltuie sume enorme de bani pt aparare...ce sa se apere ? Poetul spunea :" eu imi apar saracia si nevoile si..." Pt. apararea saraciei si a nevoilor nu trebuie sa ne inarmam. Acum cheltuim sa aparam proprietatile altora (40% din terenul arabil nu mai este al romanilor, resursele naturale nu mai sunt ale romanilor ) bogatii Romaniei sunt palestinieni, iordanieni, sirieni, libanezi, turci, evrei, clanurile tiganesti...si pe ici pe colo, din ce in ce mai rari, niste romani. Si statul de drept avand ca pilon central DNA, lupta si lupta cu coruptia de mai bine de 10 ani! Gem inchisorile Romaniei de numarul coruptilor (politicieni, functionari publici, oameni de afaceri, manageri, interlopi, printi, grofi, bancheri, judecatori, procurori, notari, executori judecatoresti, avocati, etc., etc.) privati de libertate pt multi, multi ani si cu averile confiscate si prejudiciul recuperat, spre multumirea milioanelor de romani saraci si cinstiti . Ha, ha ! Este de plans !
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
TSIPTER
+6
mult curaj,,, mare curaj,, AI,,, domnule ,,,
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
mariuta
+1
@Gheorghe Stefanescu: draga domnule, nu prea v-am inteles mesajul! dumneavoastra ati dori ca magistratii sa poarta raspundere pentru deciziile luate in actul de justitie, da sau ba? dumneavoastra sunteti sau nu de acord ca csm sa ia decizia de numire a procurorilor, lista acestora provenind de la ministrul justitiei, da sau ba?
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Aelia
+22
Acest articol este de aplaudat. Cam asa trebuie facuta ziaristica daca se vrea a fi aparata Romania si romanii dar Nistorescu o face foarte rar. Uneori raman siderata de cat de naivi pot fi unii ziaristi si mai pot spune si de cat de ticalosi pot fi cei ce se lasa cumparati pentru a-si vinde semenii si a-si vedea urmasii traind in viitor intr-un sistem de teroare si dictatura. Cele mai multe nenorociri ce s-au intamplat si se vor intampla in Romania sunt din cauza mercenarilor din presa.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Magdalena Valentina Feru
+26
Am aflat cine sunt doi co-presedinti ai Forumului Judecatorilor din Romania - Dragoș Calin (Curtea de Apel București) si Ionuț Militaru (Curtea de Apel București). Acesti 2 domni judecatori , alaturi de Cristi Danilet, cred ca procurorii fac parte din Puterea Judecatoreasca , iar Presedintele exercita controlul asupra Puterii Judecatoresti prin numirea procurorilor ! Nu numai ca acesti judecatori nu stiu care sunt puterile in Stat si nu stiu care sunt mecanismele de echilibru si control , dar indraznesc sa isi foloseasca autoritatea functiei ca sa dea comunicate publice in care mint in privinta prevederilor constitutionale! Daca le place publicitatea , atunci sa isi asume public ignoranta si sa suporte criticile intemeiate.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 20 ore şi 37 minute
Răspuns dur al Iranului pentru Trump
Publicat acum 13 ore şi 55 minute
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 16 ore şi 14 minute
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 14 ore şi 24 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 9 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 16 minute