Alt guvern, aceleaşi feţe

Care va să zică, autostrada istorică spre Alexandria nu mai este prioritară! Să meargă turcii şi bulgarii prin colb şi prin noroi şi pe unde vor. Acum este importantă autostrada de la Târgu Mureş. Nu spre Moldova sau spre Buzău, de bună seamă! S-a schimbat interesul. La nevoie se schimbă şi locul pe care a fost Turnul Colţei. O cer interesele ţării? Ne trebuie stabilitate? Facem orice! Mutăm şi Mureşul! Îl facem să treacă pe la Buzău pentru a mări suprafaţa Transilvaniei. Prin locurile noastre, asemenea aventuri sunt obşinuite. După unul din nenumăratele războaie turco-austriece, un paşă a primit acordul să mute vărsarea Cernei mai sus de insula Ada Kaleh. Tratatul abia încheiat consfinţea graniţa între imperii pe cursul râului Cerna, până la vărsarea în Dunăre. A curs vreodată râul Cerna peste dealuri şi drumuri, peste văi şi peste munţi, traversând pe viaducte tot felul de locuri accidentate, spre a ajunge să se verse în amonte de insula mult râvnită de otomani? A curs, dar nu prea multe zile, căci la o ploaie mai zdravănă arta utopică a turcaletelui s-a dus pe apa sâmbetei.

Aşa şi guvernul Ponta! Curge mai departe, pe această contrucţie politică neobişnuită. Pentru ca guvernul Ponta să nu fie luat de ape a fost proptit cu voturile UDMR şi cu cele ale adunăturii izbutite de Dan Diaconescu. Cu ce diferă guvernul Ponta de guvernul Emil Boc, în afara celor 50 de centimetri care îi despart pe cei doi titulari? Cu mai nimic! Şi Emil Boc a supravieţuit în primul fotoliu din Piaţa Victoriei cu ajutorul UDMR. Şi atunci PDL-ul a fos strâns cu uşa de partenerii de guvernare. Ce a fredonat UDMR-ul a cântat PDL-ul până la epuizare. Elena Udrea şi refrenul ”Noi suntem europeni la comanda UDMR” au dus PDL-ul la audienţa şi imaginea de acum (şi încă se mai duce pe copcă!). Şi liberalii au guvernat cu spaima în oase, cedând în faţa aceluiaşi procentaj firav adus de UDMR într-o majoritate care a izbutit să-l ţină pe Călin Popescu Tăriceanu deasupra apei.

Vrând-nevrând, povestea cu UDMR se repetă aproape obsedant pentru ardeleni. O mână de politicieni însetaţi de putere depind de voturile câtorva unguri bogaţi, aciuaţi în politică pe post de reprezentanţi ai minorităţii. Şi, peste noapte, politicienii români de la Bucureşti croiesc reguli, legi şi drepturi fără ca o dezbatere, un referendum sau măcar o consultare cu românii din Transilvania sau măcar cu aceia care mai locuiesc în Ţinutul Secuiesc să aibă loc. Tot ce a făcut Emil Boc în acest domeniu a făcut împins de teama căderii de la putere, dar şi împins de Traian Băsescu, bine agăţat de Laszlo Tokes şi de Viktor Orban. Şi ce a făcut Traian Băsescu încearcă acum să lege şi Victor Ponta. Să se salveze în poziţia de premier cu ajutorul celor de la UDMR. Şi să le spună şi el europenilor care l-au considerat nedemocratic că are sprijinul comunităţii maghiare. Din acest punct de vedere, cartea jucată pe UDMR aduce oarece credibilitate prin Europa unui guvern clătinat de îndoielile generate de referendum. Şi îl şubrezeşte pe Victor Ponta la intern, unde lecţia guvernării PDL-UDMR a rămas încă vie în memoria oamenilor.

Altfel lucrurile stau extraordinar de bine. Înfloritor de-a dreptul. Celebrul profesor universitar doctor docent Nicolae Bănicioiu, cunoscut specialist român în medicamente de ultimă oră, va conduce Sănătatea. De dragul poporului său, celebrul chirurg Nicolae Bănicioiu va opera noaptea, oriunde s-ar afla, pe drumuri, în baruri sau în dormitor. Eroul naţiunii, generalul Gabriel Oprea, abia întors din luptele pe terenurile agricole din Afganistan și obosit de atâtea teze de doctorat, va coordona Internele, momind ruşii şi talibanii cu ciubote, nădragi şi proiecte imobiliare. Noul Gigel Ştirbu al Culturii este Kelemen Hunor, cel care trebuie să ţină locul Suzanei Gâdea până când un Andre Malraux român va fi găsit prin Bulgaria sau Albania. Şi se presupune că se va fi lansat în politică purtând la piept un carnet de membru PSD. Şi pentru ca marea noastră cultură să rămână cu adevărat internaţională, ministerul va aloca fonduri pentru traducerea în limbi aglutinante a operei lui Varujan Vosganian. Celebrul Dan Şova, ultimul reprezentant al şcolii lui Anghel Saligny, va continua şi marile proiecte peste Dunăre, peste Mureş şi peste Carpaţi, va coordona şi transporturile care vor lega Târgu Mureş de Crimeea şi de Suceava. Economia va fi revoluţionată şi ea de succesorul lui Benjamin Franklin la Energie, celebrul fizician în servicii Constantin Niţă, fiind cel care a descoperit producţia de energie electrică în şpriţul cu motopompa şi în hotelărie.

De noul premier Victor Ponta n-am prea auzit mare lucru. Cartea marilor recorduri încă nu-l include în paginile sale. Din nefericire, guvernul său a pierdut nişte lumini cum rar a mai avut România. Toată lumea o plânge pe Maria Grapini şi aprinde lumânări pentru amintirea lui Relu Fenechiu, Daniel Chiţoiu, Ramona Mănescu, Andrei Gerea şi Cristian David.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.