Alte trei decese de gripă porcină în România, bilanţul total al victimelor a ajuns la 85

Numărul deceselor înregistrate în rândul pacienţilor din România infectaţi cu A/H1N1 a ajuns la 85, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că, de sâmbătă până duminică, a încetat din viaţă o altă persoană cu gripă porcină.Tot de sâmbătă până duminică, au fost confirmate 10 noi cazuri de infectare cu virusul A/H1N1.

De la apariţia pandemiei, în România au fost confirmate 6.177 de cazuri de gripă porcină.

Sute de oameni s-au aşezat la coadă, duminică dimineaţă, în Capitală, pentru a se vaccina contra gripei porcine, după ce, sâmbătă, numărul celor care s-au imunizat a fost de peste 5.000, cel mai mare de la începerea campaniei naţionale de vaccinare. Mulţi dintre cei care aşteaptă să se vaccineze spun că au venit să imunizeze îngrijoraţi de numărul în creştere al deceselor cauzate de A/H1N1, alte persoane invocând faptul că medicii de familie la care sunt arondaţi nu au intrat, deocamdată, în posesia dozelor de vaccin.

În Capitală funcţionează patru centre de vaccinare împotriva virusului gripei A/H1N1: la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", Spitalul Colentina, Spitalul Fundeni şi Spitalul de Oftalmologie. "La Fundeni verificăm centrul în această dimineaţă. A fost deschis şi a funcţionat, însă mai încetişor, pentru că nu s-a implicat şi linia de gardă şi vrem să o implicăm şi pe aceasta. La Fundeni sunt disponibile 500 de doze de vaccin antipandemic", a precizat Streinu-Cercel.

Alte două centre de vaccinare contra gripei porcine vor fi deschise, luni, de Ministerul Sănătăţii, la Institutul "Cantacuzino" şi la Institutul de Sănătate Publică. Tot începând de luni, un centru de vaccinare va funcţiona şi la punctul medical din Pasajul Universităţii, între orele 9.00 şi 17.00, după cum au anunţat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

"Am primit cereri pentru suplimentarea dozelor de vaccin şi vom face acest lucru în cursul zilei de astăzi (sâmbătă – n.r.). Este nemaipomenit faptul că atât de mulţi oameni au înţeles importanţa imunizării şi au venit să se vaccineze, este însă regretabil că asta s-a întâmplat după moartea actorului Tony Tecuceanu", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Ministerul Sănătăţii a dispus ca toate spitalele de boli infecţioase din ţară, dar şi alte unităţi sanitare, să deschidă, luni, centre de vaccinare antipandemică, pentru a creşte rata de vaccinare în această perioadă de plin val al infectărilor cu A/H1N1.

Centrele vor fi destinate în special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Autorităţile recomandă vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectării. Medicii de familie sunt obligaţi să vaccineze contra gripei porcine fiecare persoană care îi solicită, în caz contrar ei fiind sancţionaţi de Ministerul Sănătăţii, a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care a precizat că vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metodă sigură de apărare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, până sâmbătă au fost vaccinate aproximativ 270.000 de persoane. Până pe 3 ianuarie numărul celor vaccinaţi era de 210.000, după această dată numărul solicitărilor crescând de cel puţin zece ori. Până la finele anului trecut, se vaccinaseră contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar în ultima săptămână a lui 2009.

Pacienţii cu simptome de gripă porcină trebuie să se prezinte la medic în 24 de ore sau în cel mult 48 de ore de la apariţia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale să fie eficient şi pentru a evita complicaţiile grave, mai spune prof. dr. Streinu-Cercel.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, cei care constată că au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seacă, febră, secreţii nazale apoase, stare generală proastă şi, ocazional, jenă în gât, trebuie să fie consultaţi cât mai repede de medicul de familie sau de cei de la secţia de boli infecţioase a celui mai apropiat spital.

Complicaţiile ce pot apărea la pacienţii cu virusul A/H1N1, printre care infecţiile respiratorii şi pneumoniile, pot fi fatale, susţin specialiştii.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, vineri, la Baia Mare, că până la finalul acestei luni ar putea fi disponibil un vaccin împotriva gripei pandemice destinat copiilor sub 16 ani.

Vaccinul se află în teste până la sfârşitul acestei luni, iar dacă testarea va fi favorabilă, de luna viitoare s-ar putea începe vaccinarea copiilor. NewsIn
 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.