Amăgeli cu ștaif

Au rezolvat toate problemele României și a mai rămas doar „eticheta“ să fie respectată! Cel puțin așa au ajuns să gândească majoritatea guvernanților noștri, începând cu „locatarii“ din Palatul Victoria și terminând cu câte un președinte de consiliu județean plin de idei și emfază.

Miniștrii din Cabinetul lui Mihai Tudose s-au văzut puși în fața unei alte forme de „omerta“, ambalată frumos sub numele de cod de conduită destinat uzului lor, precum și tuturor subordonaților acestora, mai mici sau mai mari în grad. Ca să nu lase loc de speculații sau diverse cârteli, însuși premierul Tudose a ținut să facă marele anunț privind transparența codului de conduită după care se vor ghida toți cei care activează în numeroasele ministere, agenții și autorități ale României. Pe același model s-au pliat și unii șefi de autorități publice locale, doar că ținta „codurilor“ lor a fost populația. Iar dezastrul unei astfel de măsuri nu a întârziat să apară!

Executivul țintește moralitatea

Guvernul a adoptat printr-un memorandum un nou cod de conduită cu adresabilitate pentru membrii săi. Documentul stabilește că principiile generale care guvernează conduita miniștrilor sunt „supremația Constituției și a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice“. De asemenea, codul reglementează norme de conduită și etică pentru miniștri și are ca obiectiv principal „asigurarea exercitării demnității publice de membru al Guvernului în condiții de integritate, imparțialitate și transparență, ca mijloc de promovare a unei bune guvernanțe, element important al democrației“. Astfel, potrivit deciziei Executivului, membrii acestuia au obligația să declare, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. În plus, le este interzis să permită utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale, conform unor surse din Guvern. Și pentru că este mare nevoie, actul de uz intern statuează ca „în activitatea publică, membrii Guvernului invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvernul României“. În situația în care nu există o poziție oficială a Guvernului, reprezentanții acestuia au obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Executivului.

Un prefect, luat în bețe de contribuabili

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a ajuns să fie cunoscut de toți gorjenii nu grație activității sale din fruntea instituției publice pe care o conduce, ci ideilor năstrușnice și exigențelor sale vestimentare. Crescut în umbra politică a lui Victor Ponta, cu care, de altfel, este și prieten bun și reevaluat de Liviu Dragnea, Florescu le-a impus angajaților și celor care vin în audiență un cod vestimentar. Fostul pesedist le-a cerut jandarmilor care păzesc intrarea în sediul Prefecturii să nu permită accesul în instituție persoanelor cu fuste mai scurte cu o palmă deasupra genunchilor, bărbaților îmbrăcați în pantaloni scurți sau încălțați cu
șlapi, precum și celor care dau dovadă că au gusturi îndoielnice în materie de vestimentație și se îmbracă cu imprimeuri împestrițate. Nici cei care poartă blugi rupți, după ultimul răcnet al modei, nu au acces liber în Instituția Prefectului din Gorj. „Nu vor fi permise articole de îmbrăcăminte sfâșiate, murdare și zdrențăroase și nici hainele cu desene sau sloganuri“, se arată clar în proiectul de hotărâre al lui Ciprian Florescu. Culmea ironiei este că ordinul emis de prefect îngrădește accesul tuturor cetățenilor „inadecvați“ și în celelalte instituții publice care își au sediul în Palatul Administrativ din Târgu Jiu. Prefectul de Gorj a admis că nu s-a consultat decât cu reprezentanții Consiliului Județean în ceea ce privește emiterea ordinului care limitează accesul în Instituția Prefectului. Pe lângă contribuabilii de rând, nemulțumiți de emiterea ordinului de restricție în Prefectura Gorj au fost și parlamentarii care au cabinetele în incinta Palatului Administrativ.

Îi verifică personal pe subalterni

Prefectul de Gorj îi verifică personal pe angajați dacă sunt îmbrăcați corespunzător la locul de muncă. „Sunt curios să văd și eu cine este dispus să încalce codul de conduită al funcționarului public. Nu se va face rabat de la regulament nici în cazul angajaților de la Prefectura Gorj sau de la alte instituții care funcționează în Palatul Administrativ“, a rămas ferm pe poziția beligerantă, cu desenele de pe haine și papucii de plajă ai vizitatorilor și colaboratorilor săi, Ciprian Florescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.