Amanta lui Dracula, primul tabloid medieval

Fragmente din Amanta secretă a lui Dracula, Katharina din Corona, volum apărut la Editura Miranda, sub semnătura jurnalistei Ileana Gafton Dragoş. Cercetarea arhivistică şi istorică a fost realizată de istoricul braşovean Diana Krausser.

„Katharina din Corona” reprezintă de fapt unica legendă medievală a oraşului, cu un subiect bine definit şi cu sâmbure istoric real documentar şi toponimic. Datorită populaţiilor care veneau permanent aici şi auzeau această legendă din multiple surse, povestea amantei secrete a lui „Dracula” s-a răspândit în sute de variante, relatate prozaic, conform nivelului de înţelegere din acele timpuri şi cu numele distorsionate, uitându-se în timp personajele reale care au stat la originea ei.

Diana Krausser vine cu o serie de documente din care rezultă faptul că Dracula ar fi avut o dragoste pasională princiară interzisă. Concret, este vorba despre „Katharina din Corona”, fata fără de care nu ar mai fi existat faimosul mit „Dracula” şi din cauza căreia s-a declanşat un conflict important între „Vlad Tzepes” şi saşii braşoveni. Istoricul Diana Krausser ne-a declarat: „Frumoasa Katharina a constituit sursa fantasticului mit al lui Dracula şi a unei istorii şi culturi devenite cunoscute în întreaga Europă medievală”.

Secretă şi prohibită după anul 1600

Diana Krausser, specialist în investigaţia istoriei medievale, în urma cercetărilor efectuate, după 1990, la Arhivele Statului din Braşov, a ajuns la concluzia că dragostea dintre Dracula şi frumoasa Katharina a devenit secretă şi prohibită după anul 1600, în contextul trecerii saşilor transilvani la reforma lutherană. Amanta secretă a lui Dracula, Katharina din Corona „«Dracula» a fost de fapt un simbol toponimic, politic şi heraldiccare a marcat începutul istoriografiei anticorvine (antiromane) a germanităţii transilvane. Dacă nu ar fi existat, însă, această fată din marea cetate de la polalele muntelui Tâmpa, nu ar mai fi ştiut nimeni de banalele execuţii, pedepse şi represalii sângeroase ale lui «Vlad Tzepes», fapte obişnuite ale comandanţilor militari în întreaga Europă medievală şi, mai ales, răsăriteană…”, a precizat Krausser.

Katharina reală – o săsoaică de 17 ani

Despre dragostea pasională dintre Dracula şi frumoasa Katharina, istoricul Diana Krausser a menţionat: „Se pare că a fost o dragoste pasională princiară interzisă într-un mare oraş cosmopolit transilvan care depindea, politic, de trei mari regalităţi vecine şi de alte două occidentale. Prinţul palatin «Dracula» ca şi «mare Voievod» (Duce) reprezenta noua ramură dinastică ungară a «Corvinilor» – desprinşi din dinastiile romane Aragoneze şi Angevine – ca şi străvechi apărători militari ai întregii regiuni răsăritene europene, iar «EA» era fiica germanităţii meşteşugăreşti şi comerciale din Transilvania, aflată sub protecţia politică a împăraţilor Habsburgi… «Katharina» a fost un personaj real, o prea-frumoasă săsoaică de 17 ani, fiica magistrului ţesătorilor Thomas Sigmed-Siegal (varianta «Siegel»), originar din Flandra şi venit la Braşov pentru a-i învăţa pe tineri arta textilă, şi a unei mici nobile braşovene, Suzanne Lorencz, din familia Fröne-Weiss. KATHARINA a fost numită mai târziu de bohemieni şi ceilalţi «slavici» din Braşov «TKALCOVNA» („kaltzona”), care înseamnă în cehă «ȚESĂTORIE» şi dovedeşte că acest oraş a fost, până în 1950, cel mai mare centru al ţesutului şi de prelucrare a lânii şi inului, nu numai din estul Transilvaniei, ci şi din întreaga regiune răsăriteană a Europei”.

Săsoaica l-a fermecat pe „Dracula” din Şcheii Braşovului


Din cercetările istoricului rezultă: „Într-o zi de la începutul lunii decembrie 1455, ea l-a fermecat pe Prinţul «Dragula» sau «Tzepeşchi» (cum era numit pe atunci de către locuitorii din «Podragu» şi «Șcheii Braşovului»), seniorul prepotent militar şi judecătoresc al întregului comitat Ţara Bârsei (germană «Burzeland»; latină «Burcia»), fiind deja vestit pentru bogăţia sa şi faptele eroice de peste munţi împotriva năvălitorilor turci şi tătari. Conform cercetării documentaţiei arhivistice regale a oraşului, cel aşa-numit «Vlad Țepeş» era trecut de prima tinereţe şi locuia sus, «PE COASTĂ», (în «CIOCRAQ»), cu o parte din familie şi Curtea sa, în străvechiul «Castel din Cotun» de la rădăcina muntelui (germană „Obere Vorstatt” – arealul Laceacu străzile în pantă din Curcani până la Pajişte). Aleea care ducea de «Subtâmpa» la Castelul său (incendiat cu întreaga citadelă de tătari în 1688, demolat şi reconstruit în 1850 – azi „Liceul Silvic”) era numită a «Țintaşilor» (Arbaletierilor), a «Protectorului», a «Poliţistului» (germană «der Schutzherr») sau doar «Regală». Katharina fusese promisă de familia ei, încă din copilărie, conform unor cutume săseşti, vicecomitelui sibian, viitor primar, «Thomas Altemberger», având însă o mulţime de alţi pretendenţi din mica nobilime, chiar secuiască”.

Intriga amoroasă

Potrivit documentaţiei, „Dracula” ar fi răpit-o şi, apoi, ar fi sedus-o pe Katharina, fapt ce a produs un mare conflict, pe care îl redăm în continuare:

„Prin fapta sa reprobabilă de răpire şi – ulterior – de seducere a fetei, «Dracula» a declanşat un conflict grav cu patriciatul german al oraşului care s-a finalizat în marea revoltă antiregală, din 1467, împotriva familiei «CORVIN»! Cei «41 de tineri saşi», despre care se spune că ar fi fost ucişi de «Țepeş», pe colina de la Bartholomeu (Braşov), fuseseră trimişi de primarul sibian, având misiunea de a destabiliza zona prin intrigi şi îndemnuri de a nu mai asculta de conducătorul militar al regiunii, să nu mai respecte legile vamale şi de ordine internă reglementate de el. Putem spune, astfel, că duşmănia dintre Braşovul aşa-zis «francofon» şi Sibiul – de unde a pornit în 1550 reforma lutherană în Transilvania – ar putea fi urmare a acestei intrigi amoroase!… Scandalul «Dracula» – Țepeş a constituit, de fapt, primul «TABLOID» medieval iar legenda sa, cu origini pur braşovene, este – aşa cum se vede – nemuritoare!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.