„Ambasada a acţionat fără a avea o documentare adecvată şi fără a avea acordul Centralei MAE”

Ministerul de Externe a transmis un răspuns în legătură cu scandalul declanşat de Ambasada României în Slovacia, care l-a declarat „fascist” pe Ion Şiugariu, astfel că numele podului din Brezno, locul unde acesta a murit în războiul cu armata hitleristă, n-a mai putut fi dat după numele poetului-erou. Verificările centralei MAE au scos la iveală depăşirea atribuţiilor din partea funcţionarilor ambasadei, care au luat decizii într-un domeniu în care nu aveau competenţe.

MAE spune că, pentru rezolvarea problemei ivite în Slovacia, a trimis de urgenţă o adresă către Institutul „Elie Wiesel” şi către CNSAS pentru o analiză a situaţiei lui Ion Şiugariu, deşi, conform recentei Legi 217/2015, singurul document care ar trebui luat în calcul ar fi o sentinţă judecătorească prin care cineva să fie declarat criminal de război. Or, în cazul lui Ion Şiugariu, aşa ceva nu există, mai mult chiar, poetul a fost decorat ca erou de către autorităţile statului pentru lupta sa împotriva fascismului şi nu a făcut niciodată parte din Mişcarea legionară sau din vreun partid politic!

Totuşi, în acelaşi răspuns al MAE se comunică faptul că decizia de a se da numele unui pod în Slovacia nu depinde de poziţia Ambasadei române, ci depinde doar de autorităţile slovace! Iată răspunsul integral al MAE, trimis ieri prin Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare:

După cum se vede, MAE promite că imediat ce va avea un răspuns din partea CNSAS şi a Institutului „Elie Wiesel”, acesta va fi trimis autorităţilor slovace, numai că acţiunea prin care numele lui Ion Şiugariu urma să devină numele podului din oraşul Brezno din Slovacia are loc în data de 28 august şi este greu de crezut că într-o săptămînă se mai pot îndrepta erorile produse de Ambasada română, prin acea adresă în care Şiugariu a fost declarat „fascist” şi se sugera să fie găsit un alt mort al cărui nume să fie onorat cu ocazia Zilei insurecţiei armate din Slovacia!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.