Ambasada SUA despre Oprea: „Un general respectat în mediul academic, care aduce know-how politic şi militar MApN”

Diplomaţii americani notau, potrivit Wikileaks, într-un document din ianuarie 2010 intitulat „Noul ministru al Apărării – vechii soldaţi nu mor”, că Gabriel Oprea aduce know-how politic şi militar la MApN, fiind un general respectat, care şi-a arătat adevăratele talente în politică.

Documentul ambasadei americane, clasificat „confidenţial” şi datat 19 ianuarie 2010, este semnat de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn.

„Generalul în retragere cu patru stele Gabriel Oprea aduce know-how politic, dar şi militar Ministerului Apărării Naţionale”, notează diplomatul, care face o trecere în revistă a experienţei lui Oprea în Armată. Această primă observaţie a ministrului consilier al Ambasadei SUA este o dovadă cât se poate de clară a faptului că americanii operează cu duble măsuri. Aşadar, SUA – principala forţă a Alianţei Nord-Atlantice – nu par absolut deloc deranjate de faptul că Armata Română e condusă de un militar. Activ sau în retragere, oricum nu are nici un fel de importanţă, întrucât nu trebuie să uităm că, în perioada în care România se pregătea să adere la NATO, una dintre condiţiile ferme care au fost puse ţării noastre a fost ca miniştrii Apărării să nu mai fie militari! Ceea ce România a şi făcut! Până în 2010, când ne-am întors parcă în timp şi ne-am trezit din nou cu un moş Teacă în fruntea Armatei Române.

Doamna Guthrie-Corn mai notează că Oprea a fost respectat ca soldat, dar şi în mediul academic militar, însă „adevăratele sale talente au devenit evidente odată cu intrarea sa în politică”.

„În pofida faptului că s-a retras cu gradul de căpitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apărării Naţionale şi şef al unui grup puternic şi în creştere de parlamentari, datorită abilităţilor politice şi a flerului de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România”, notează Guthrie-Corn, ministru consilier la Ambasada SUA şi cea care a redactat nota. Se vede treaba că „a forma un partid neconstituţional, în Parlament, prin trădări, ameninţări cu dosare la DNA şi mituire bugetară” se traduce în limba engleză vorbită şi scrisă de diplomaţii americani de la Bucureşti prin „abilitate politică şi fler” şi e demn de laudă.

„A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 şi pe cea de-a patra în 2009”, notează diplomatul american, spunând că, în timp ce primele două stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte două i-au fost acordate de Traian Băsescu, „după ce Oprea a început să se distanţeze de PSD”.

De asemenea, Ambasada SUA semnalează Departamentului de Stat „apatia” predecesorilor lui Oprea la conducerea MApN.

„Ministerul Apărării Naţionale al României a fost afectat de o serie de miniştri care au fost incapabili sau care nu au dorit să lupte pentru resursele necesare modernizării forţelor armate şi pentru sprijinirea desfăşurării acestora în plan internaţional. În pofida apatiei foştilor miniştri, armata României s-a dovedit a fi un puternic aliat al NATO în Afganistan, în Irak şi în Balcanii de Vest”, scrie diplomatul american.

Aici, ipocrizia (sau naivitatea, ori lipsa de informaţii reale) a diplomaţilor americani acreditaţi la Bucureşti este imensă! Cum adică MApN a fost afectat de o serie de miniştri care au fost incapabili să modernizeze forţele armate române?! Păi dacă aşa stau lucrurile, de ce americanii au acceptat ca România să intre în NATO în 2004?! Sau aliaţii noştri de peste Ocean uită că atât ministrul, în mandatul căruia România a intrat în NATO (Ioan Mircea Paşcu), cât şi cei trei miniştri de la PNL şi PDL care i-au succedat acestuia la conducerea MApN (Teodor Atanasiu, Sorin Frunzăverde şi Teodor Meleşcanu) au făcut concedieri masive, tocmai pentru că NATO ceruse României să reducă personalul militar. În ceea ce priveşte găsirea de resurse necesare pentru modernizarea echipamentelor militare, poate că diplomaţii americani de la Ambasada SUA ar trebui să îşi reamintească faptul că cei patru predecesori ai generalului de mucava care se află acum la cârma MApN au avut destule resurse financiare şi au reuşit să înzestreze cât de cât Armata – în special trupele care participă la misiunile din Irak şi Afganistan. În comparaţie cu ghinărarul Gabi, care a masacrat crâncen pensiile militarilor, a redus la minimul posibil finanţarea înzestrării Armatei cu echipamente moderne. Ba mai mult, responsabilii militari de la Ambasada SUA de la Bucureşti nu sunt scandalizaţi de nici un fel că ministrul actual al Apărării Naţionale s-a pus serios pe vânzarea de active din patrimoniul Armatei.

Doamna Guthrie-Corn a mai scris în această cablogramă că şeful SMG de la acel moment, amiralul Gheorghe Marin, i-a spus ataşatului american pe probleme de apărare că se simte încurajat de „experienţa militară, dar şi ca parlamentar a noului ministru Oprea”. Oh, da! Halal experienţă militară! Adevărul e că Oprea are experienţă militară din belşug! La numărarea izmenelor din magaziile cazărmilor pe unde a lucrat el ca intendent, sau, mai târziu, la calcularea necesarului de mâncare, băutură şi cearşafuri din hotelurile Armatei de pe litoral. Cât despre experienţa politică a aceluiaşi soldat credincios al regimului Băsescu, ce să mai vorbim! Ne uităm în Parlamentul României şi ne umplem de ruşine văzând că, prin trădări, generalul Oprea şi-a construit un partiduleţ (nota bene: fără participa la alegeri!) doar pentru ca Traian Băsescu să aibă majoritate parlamentară!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.