Ambasadele SUA, atacate în Yemen, Egipt şi Libia

Demonstranţii au atacat reprezentanţele diplomatice ale SUA în Yemen şi Egipt, joi, protestând faţă de un film pe care îl consideră blasfemiator. În acelaşi timp, vase americane de război se îndreaptă spre Libia, unde protestele au devenit violente şi au cauzat moartea ambasadorului american şi a altor trei diplomaţi, scrie Ziare.com, citând Reuters.

Sute de demonstranţi yemeniti au pătruns în complexul fortificat din Sanaa al ambasadei americane, scandând: „Ne sacrificăm pentru tine, Mesager al lui Dumnezeu”. Anterior, au spart geamurile biroului de securitate din faţa ambasadei şi au incendiat maşinile aflate în apropiere, scrie Reuters.

„Observăm un foc in interiorul complexului şi forţele de securitate trag în aer. Demonstranţii fug şi apoi se întorc să atace”, a povestit un martor. O sursă din forţele de securitate a precizat ca cel puţin 15 persoane au fost rănite, unele de gloanţe. Un purtător de cuvânt al ambasadei a anunţat că toţi angajaţii sunt în siguranţă.

În Egipt, protestatarii au aruncat cu pietre în cordonul de poliţie din faţa ambasadei SUA din Cairo, după ce au escaladat zidul ambasadei şi au dat jos steagul american. Unele surse spun că cel puţin 29 de persoane au fost rănite în Cairo în violenţele izbucnite miercuri şi care s-au agravat joi.

Cu o zi înainte, atacatori islamişti au luat cu asalt consulatul american din Benghazi, Libia, ugigându-l pe ambasadorul Christopher Stevens şi alţi trei diplomaţi. Opt libieni au fost răniţi în acelaşi incident ce a declansat condamnări din întreaga lume.

Preşedintele american, Barack Obama, a jurat să „aducă justiţia” atacatorilor islamişti responsabili de moartea americanilor, iar marina americană a mutat doua distrugătoare în direcţia coastei libiene, pentru o mai mare flexibilitate în eventualitatea unor acţiuni împotriva ţintelor libiene.

Armata americană a mai detaşat şi o echipă de securitate pentru a spori siguranţa americanilor din Libia. Oficialii americani susţin că atacul a fost pregatit dinainte şi a fost dus la îndeplinire pentru a marca 11 ani de la atacurile al-Qaida împotriva SUA, din 11 septembrie 2001.

Organizatorii atacului din Libia s-au folosit de indignarea produsă de un film anti-islam ce l-ar insulta pe profetul Mahomed. După apariţia trailerului filmului dublat în limba arabă pe reţelele de socializare, protestatarii au început să se adune în faţa ambasadelor americane din Egipt, Libia, Yemen dar şi Maroc, Sudan şi Tunisia şi alte ţări din Occident.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.