Ambasador rus: Rusia nu va bombarda România, dar va exista o replică

Rusia nu va bombarda sistemul antirachetă de la Deveselu, dar va exista o replică a Moscovei, care ar putea fi tot un sistem de apărare antirachetă sau rachete capabile să depășească scutul, a declarat ambasadorul rus la București, Oleg Malghinov, într-o intervenție la Realitatea TV, potrivit Radio Europa Liberă.

Malghianov a explicat amenințarea reprezentată de scutul antirachetă prin faptul că ar distruge echilibrul militar care a existat intre NATO și fosta Uniune Sovietică în timpul Războiului Rece: „Acum potențialul celor două state va fi diferit. Sistemul antirachetă va oferi (SUA și Europei – n.r.) mai multă protecție și va minimaliza potențialul armelor rusești (…)” a explicat ambasadorul Rusiei la București.

Oleg Malghinov a apreciat că în acest moment dialogul dintre Rusia și NATO este inexistent ceea ce nu reprezintă și amenințarea unui război:

„Sunt convins că din partea politică nu există nicio șansă să existe un război între Federația Rusă și un stat NATO. Este exclus”, a declarat ambasadorul rus la București.

Tot vineri, adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov a declarat Rusia nu vede niciun motiv pentru care Statele Unite ar continua amplasarea scutului antirachetă în Europa, după încheierea acordului nuclear cu Iranul. Rusia a criticat de la bun început scutul antirachetă pe care l-a văzut drept o amenințare la interesele sale strategice, dar Washingtonul a replicat că este îndreptat nu împotriva Rusiei ci a statelor „imprevizibile” cum ar fi Coreea de nord sau Iran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.