Ambasadorul lui Trump în Rusia, fost contestatar la Washington

Preşedintele Donald Trump a numit un nou ambasador în Rusia, post foarte delicat, dată fiind tensiunea dintre cele două ţări. Persoana aleasă este Jon Huntsman, membru al Partidului Republican, mormon, fost guvernator, în două rânduri, al statului Utah, care, nu de mult, s-a pronunţat pentru retragerea multimiliardarului din competiţia pentru Casa Albă.

Numirea respectivă trebuie confirmată de Senat şi reprezintă o adevărată surpriză pentru presa americană, care şi-a amintit că cei doi s-au criticat cu virulenţă în trecut. La începutul campaniei prezidenţiale, fostul guvernator l-a susţinut pe actualul şef al Casei Albe, după care i-a devenit adversar. Motivul l-a reprezentat difuzarea unei casete video din 2005, în care Trump a rostit „mai multe cuvinte sexiste deosebit de violente“. Ca urmare, cel care în 2012 candidase el însuşi, dar fără succes, în alegerile primare republicane a cerut în Salt Lake Tribune ca ştacheta să fie preluată de Mike Pence.

Jon Huntsman nu va fi la primul său post de ambasador. Preşedintele republican George W. Bush l-a numit în Singapore, iar democratul Barack Obama l-a trimis în China. Pe când acesta se afla la Beijing, Trump a spus despre el că este de „categorie uşoară“ (categorie din box – n.n.), „slab“ şi l-a acuzat că „a făcut cadou ţara noastră Chinei“.

Semn de dispreţ sau simplă greşeală, în comunicatul oficial al Casei Albe care-i anunţa numirea la post în Rusia, prenumele său apărea scris „John“, dar ulterior s-a făcut corectura. „Guvernatorul Jon Huntsman are o carieră strălucită ca om politic, diplomat şi om de afaceri“, arată Casa Albă în prezentarea lui.

La ora actuală, Huntsman este preşedinte al unui think tank (grup de reflecţie sau laborator de idei – n.n.) pentru probleme externe, Atlantic Council, şi al unei asociaţii de lupă împotriva cancerului, Huntsman Cancer Foundation.

Despre numirea de ambasadori – rus la Washington şi american la Moscova – au vorbit preşedinţii Putin şi Trump în prima lor întâlnire oficială (7 iulie), în marja summitului G20 din Hamburg. Rusia a anunţat deja încheierea mandatului ambasadorului său la Washington, Serghei Kisliak, cel în jurul căruia pivotează actualul scandal al aşa-numitei ingerinţe a Moscovei în procesul electoral american. La rândul său, ambasadorul american în Rusia, John Teft, a declarat, la 4 iulie, că îşi încheie misiunea în curând.

Ştirea numirii lui Huntsman ca ambasador în Rusia a fost primită cu căldură de presa moscovită. Astfel, cotidianul Izvestia scrie că „experţi ruşi şi americani susţin că preşedintele Trump a numit fostul guvernator de Utah ca ambasador în Rusia întrucât el beneficiază atât de încrederea democraţilor, cât şi a republicanilor şi, având o importantă influenţă politică, a făcut numeroase dovezi că are calităţi de diplomat profesionist“.
Iniţial, în mass-media din SUA s-a vehiculat numele unui specialist în Rusia, Thomas Graham, un apropiat al lui Henry Kissinger, dar, în contextul „războiului împotriva hackerilor ruşi“, şeful Casei Albe a trebuit să fie prudent şi să opteze pentru un compromis: un diplomat profesionist, care nu are nimic de-a face cu Rusia. Apoi, în martie, ziarele americane scriau că Trump se oprise la numele lui Huntsman pentru acest post, dar a aşteptat câteva luni până să-l desemneze oficial, ţinând seama, desigur, că el este foarte influent pe plan politic şi are o bună imagine în presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.