Ambasadorul Olandei: Urgența luptei împotriva corupției în sănătate…

Ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner Grubacic, a declarat luni că urgența luptei împotriva corupției în sistemul de sănătate este subliniată în prezent de cazul dezinfectanților diluați.

Ea a menționat, în dezbaterea „Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”, că sute de spitale au cumpărat dezinfectant diluat și supraevaluat de la o firmă locală și a reamintit că unul dintre sloganurile de la protestul de după Colectiv a fost „Corupția ucide!”, potrivit Agerpres.

Stella Ronner Grubacic a subliniat că tematica abordată la dezbaterea de luni — corupția în sistemul de sănătate — poate însemna diferența dintre viață și moarte.

Ea a precizat că nu sunt state fără corupție, că acest fenomen în sistemul de sănătate este o realitate în multe țări, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene, și că sunt exemple de conduită necorespunzătoare și în Olanda.

Potrivit oficialului olandez, de departe cel mai mare impact al corupției în sistemul de sănătate se traduce în acces ușor la îngrijiri medicale pentru câteva persoane, dar slab pentru mulți alții, dar și proasta calitate a serviciilor oferite.

În opinia sa, dezvoltarea și implementarea de standarde în ce privește practica și autoreglarea de către actorii sistemului de sănătate ar putea reprezenta o bună măsură privind combaterea fenomenului corupției.

Ea a menționat că, în Olanda, se consideră că și cetățenii au un rol de jucat și a subliniat că aceștia trebuie să fie conștienți de linia fină dintre mită și exprimarea gratitudinii pentru doctori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.