Ambasadorul României la Berlin, despre organizarea alegerilor din diaspora

În încercarea de a explica de ce mulți cetățeni nu au putut să-și exercite dreptul de vot în turul II al prezidenţialelor, ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, susţine că a făcut tot ce se putea, în condiţiile date.

“Colegii mei, consulii generali de la Bonn şi, respectiv, de la Munchen, au făcut tot ce puteau să facă. Noi, între turul întâi şi doi, am solicitat chiar cu insistenţă să se deschidă noi secţii de votare. Acest lucru nu s-a putut. Ni s-a spus că aşa sunt prevederile legale”, a spus oficialul la Digi24.

Şi Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a afirmat că motivele pentru care mulți cetățeni nu au putut să-și exercite dreptul de vot au fost independente de voința și atribuțiile ambasadelor și diplomaților români.

Nevoiţi să stea la cozi uriaşe, românii din diaspora au generat un val de proteste care au făcut înconjurul lunii, efectele fiind resimţite şi în Bucureşti, unde oamenii au ieşit în număr mare pe străzi în semn de solidaritate.

Luni, în cadrul primei declaraţii oficiale în calitate de preşedinte ales, Klaus Iohannis a cerut preşedintelui în exerciţiu să recheme toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot.

„Exprim încă o dată respectul pentru românii din diaspora, care au avut nevoie de multe ore să voteze, care au înţeles importanţa votului lor. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze situaţia votului în diaspora şi să recheme de pe post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.