Ambasadorul rus în Turcia a murit ÎMPUȘCAT

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost împușcat în timp ce se afla într-o galerie de artă din capitala Turciei. Acesta a fost transportat de urgență la spital, unde a murit.

Update: Atacatorul, identificat. Mevlüt Mert Altıntaş, bărbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei în Turcia, avea 22 de ani, absolvise Şcoala de Poliţie Ruştu Unsal din Izmir şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara.

Update: Clericul autoexilat în SUA Fethullah Gulen a declarat luni noaptea că asasinarea într-o galerie de artă a ambasadorului rus Andrei Karlov reprezintă ”un act odios”, în condiţiile în care autorităţile turce au anunţat că investighează dacă tânărul poliţist asasin are legături cu mişcarea gulenistă a clericului din Philadelphia, potrivit Reuters.

Declaraţia clericului a apărut după ce un consilier al acestuia a dezminţit categoric orice implicarea în asasinarea ambasadorului Karlov.

”Condamn în cei mai puternici termeni acest odios act de teroare. Experţii turci şi internaţionali au atras atenţia în repetate rânduri cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate şi la măsurile de combatere a terorismului luate de executivul turc prin transferarea câtorva sute de poliţişti antiterorism în poziţii irelevante, precum şi prin demitarea şi închiderea altora după 2014”, a declarat Gulen.

Update: În urma rănilor suferite, ambasadorul a murit. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a confirmat decesul diplomatului.

Alte câteva persoane au fost rănite în urma atacului armat, informează BBC, dar nu există încă detalii despre starea lor de sănătate.

Acest incident vine în contextul în care duminică au avut loc proteste în Turcia împotriva intervenției militare a Rusiei în războiul civil din Siria, de partea regimului președintelui Bashar Al Assad.

Update: Cotidianul Hurriyet, care citează o sursă de informație din cadrul Ambasadei ruse, subliniază că, potrivit primei versiuni, atacul a fost comis de un islamist radical, conform Agerpres.

Update: Conform informațiilor publicate de Kremlin și consultate de cotidianul.ro, duminică seara, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu omologul său de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan. Putin tocmai transmitea condoleanțe după atentatul de cu o zi în urmă din Turcia. Cei doi lideri au mai vorbit și despre Siria, conform sursei indicate.

Update: Incidentul are loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus și iranian cu privire la Siria.

Update: Bărbatul care l-a împușcat pe ambasadorul Federației Ruse la Ankara, Andrei Karlov, a fost ”neutralizat” de serviciile speciale ale Turciei, a anunțat o sursă din cadrul Ministerului turc al Apărării pentru Interfax preluată de Agerpres.

Update: Hurriet scrie că bărbatul înarmat ar fi strigat slogane islamiste înainte de a-l împușca pe ambasador: ”Allah Akbar! Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria!”

Update: Ucigașul pare a fi un polițist în vârstă de 22 de ani care, conform autorităților turce, nu se afla în misiune în momentul atacului, și a fost împușcat de către forțele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute.

SUA, dispuse să ofere asistenţă Rusiei şi Turciei în ancheta privind asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Locuinţa tânărului care l-a împuşcat pe ambasadorul Rusiei în Turcia, percheziţionată; mama şi sora atacatorului, duse la audieri

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.