Ambasadorul SUA, despre Holocaustul romilor

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat, la finalul conferinței de deschidere a expoziției „Genocide against Roma – Remember to resist / Genocid împotriva Romilor – Amintiți-vă să rezistați”, că este foarte important „să nu uităm ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului”.

„E foarte, foarte important, ziua de azi marchează un eveniment teribil în istoria României, precum și pentru întreaga lume. E foarte important să nu uităm ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului în Europa și aici în România cu evreii și cu populația rromă și alte victime. Iar evenimentele de educație și rememorare, cum este cel de azi, sunt foarte, foarte importante”, a afirmat Klemm la finalul conferinței.Diplomatul american și-a exprimat „suportul moral pentru o astfel de muncă importantă”, scrie News.ro.

Poveşti şi documente ale deportaţilor între Nistru şi Bug, victime ale Genocidului romilor, care au fost adunate de studenţi şi cercetători din Germania, România şi Ucraina în vara anului 2016, sunt reunite în expoziţia deschisă miercuri, la Sala Dalles din Bucureşti, când este comemorată ziua de 2 august 1944, dedicată celor 2.897 de romi din România au fost exterminaţi la Auschwitz- Birkenau.

Cercetătorii au pornit pe urmele deportaţilor în încercarea de-a reconstitui calvarul miilor de romi care au fost constrânşi să-şi părăsească locurile de baştină şi obiceiurile, pentru a-şi găsi un tragic sfârşit în Transnistria. Exponatele sunt documente şi imagini ale acestei experinţe unice.

Autorităţile naziste au decis deportarea romilor către lagărul de la Auschwitz-Birkenau începând din februarie 1943, întâi cu romii din Germania, Austria, Bavaria, Moravia şi Polonia, pentru ca mai apoi să fie incluşi şi romi din Uniunea Sovietică, Franţa, Olanda, Belgia, Serbia, Croaţia, Ungaria şi Ţările Baltice, ba chiar şi din Spania şi Norvegia, unii dintre ei fiind exterminaţi chiar la sosirea în lagăr.

Constantin Ioan, supravieţuitor din Transnistria, s-a aflat la vernisaj şi a făcut mărturisiri cutremurătoare despre deportarea familiei sale. ”În perioada celui de-al doilea Război Mondial, în copilăria mea, la 5 ani, am fost ridicat cu familia din Alexandria, Teleorman. Au venit cei de la Poliţie, noaptea, ne-au trimis la Turnu Măgurele, pe 9 septembrie 1942. Am fost îmbarcaţi în tren şi trimişi în Transnistria pe 25 septembrie. Am ajuns într-un grajd, după câte îmi aduc aminte. Erau patru sobe în acel grajd la care ne făceam de mâncare. Dimineaţa veneau jandarmii cu o căruţă. Pe cei în putere îi duceau la muncă, pe cei morţi îi aruncau în tranşee şi aruncau cu pământ peste ei. Am avut 6 fraţi. Mama s-a îmbolnăvit de tifos şi a murit. De supărare, fratele mamei a făcut infarct şi a murit. Bunica şi bunicul au murit la scurt timp”.

Expoziţia face parte dintr-o serie de evenimente dedicate comemorării Holocaustului Romilor, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Punctul Naţional de Contact pentru Romi – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Agenţia Naţională pentru Romi şi de Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.