Ambasadorul SUA îi anunță pe români că vor cumpăra avioane F-16 noi

Astăzi opinia publică s-a întrebat pe bună dreptate de ce ambasadorul SUA la București a fost acela care a dezvăluit ce a negociat Traian Băsescu la Washington, și nu președintele României însuși?!

Unul dintre răspunsurile posibile la această întrebare poate fi găsit în declarația de interese a ambasadorului Mark Gitenstein, depusă la audierile sale din Congresul SUA, în ianuarie 2009, înainte de a fi nominalizat ambasador. În acel tabel (n.red. vezi foto) care cuprinde lista clienților pentru care avocatul Mark Gitenstein a făcut diverse acțiuni de lobby se află și producătorul avioanelor F-16, compania Lockheed Martin. Gitenstein a reprezentat această companie timp de doi ani (1999-2001) și a încasat un onorariu în valoare de 32.238 dolari.

O altă variantă la întrebarea de mai sus ar putea fi explicată prin faptul că ambasadorul SUA și-a asumat să facă anunțul potrivit căruia la Washington s-a negociat cumpărarea de avioane F-16 noi, în locul celor second-hand, tocmai pentru a întări mesajul că Traian Băsescu este susținut de SUA, cel puțin în privința viziunii sale de politică externă, profund pro-americană.

Rămâne de văzut care au fost cu adevărat toate dedesubturile negocierilor secrete pe care le-a purtat Traian Băsescu la Washington. Însă un lucru e cert! Președintele României, Traian Băsescu, este obligat, conform Constituției țării pe care o conduce, să-i informeze pe toți cetățenii români care sunt chestiunile pe care le-a negociat la Casa Albă și mai ales ce preț trebuie să plătim în schimb.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.