Amendă record pentru o fabrică de ţigări – 23,6 miliarde de dolari

Un tribunal din statul Florida a ordonat fabricii RJ Reynolds Tobacco Company ( care produce în principal mărcile de ţigarete Camel, Pall Mall sau Newport) să plătească 23,6 milliarde dolari ca indemnizaţie văduvei unui fumător decedat în urma unui cancer la plămâni. Este o sumă record pentru un singur reclamant de atare fel din istoria acestui stat din sudul SUA. Verdictul, stabilit sâmbătă 19 iulie, de un juriu din comitatul Escambia după 15 ore de deliberări este însoţit de daune interese de 16 milioane dolari ce trebuie daţi succesoarei defunctului Michael Johnson Senior. În cursul procesului ce a durat o lună avocaţii văduvei lui Johnson, Cynthia Robinson, au acuzat faptul că societatea RJ Reynolds nu a făcut tot ce era necesar pentru a informa consumatorii în legătură cu pericolele tabacului. Este o neglijenţă care ar fi condus la cancerul de plămâni al lui Johnson, devenit dependent de ţigări şi care a eşuat în cazul mai multor tentative de a se fi lăsat de fumat. « RJ Reynolds şi-a asumat riscul calculat de a fabrica ţigarete şi de a le vinde consumatorilor fără a-i informa în mod convenabil despre riscuri », a afirmat , într-un comunicat, Willie Gary, unul dintre avocaţii văduvei Robinson: « Sperăm că acest verdict va transmite RJ Reynolds şi altor mari producători de ţigarete un mesaj care-i va obliga să înceteze să mai pună în pericol viaţa persoanelor nevinovate ».

RJ Reynolds va face apel la această decizie, a anunţat imediat într-un comunicat avocatul societăţii, J. Jeffery Raborn, pentru care sentinţa «a mers dincolo de limitele rezonabile şi ale echităţii ».

Tutunul rămâne prima cauză a morţii premature în SUA, ucigând anual circa o jumătate de persoane , după cum arată experţii. Circa 18% dintre americani fumează azi, faţă de 42% în anii `60.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.