Ameninţări la ordinea constituţională

Foarte interesantă discuţia de aseară Mihai Gâdea – Daniel Dragomir. S-au întîmplat lucruri în timp real. Daniel Dragomir este un personaj. Omul şi-a făcut cariera în SRI în combaterea terorismului, a ţinut legătura cu CIA etc. Este amestecat în multe istorii. Generalul Florian Coldea i-a fost mentor aproape 20 de ani. Cum s-a terminat acest mentorat!?, îl întreabă Mihai Gâdea. M-a arestat! Una dintre cele mai tari replici dintr-un studio tv, live. Dezvăluirile te obligă să reanalizezi un număr de evenimente petrecute în ultimii 10-12 ani. De pildă, cele din mass-media unde Coldea avea multe unelte, după cum am aflat aseară.

Indiscutabil, Daniel Dragomir ştie foarte multe lucruri despre VIP-uri din politică, media, afaceri, justiţie. O mică parte o devolează acum. De ce? Spune că vrea să nu se repete, să nu păţească şi alţii ce a păţit el. Uşa întredeschisă spre bucătăria SRI este un eveniment şi nu doar unul mediatic. Cea mai tare parte din interviu a fost cea despre Florian Coldea. Nu mi-am imaginat că generalul a avut atîta putere, că a făcut atîtea jocuri, fiind protejat de la Cotroceni. Nu bănuiam că a fost decisiv în atîtea situaţii, că inspira atîta teamă, că a distrus atîtea destine. Că a condus de fapt SRI-ul. Pofta de putere vine treptat, ambiţia mai devreme. Într-o structură de forţă, asemenea instincte devin repede periculoase pentru ceilalţi. Cînd s-a schimbat Coldea?, îl întreabă Mihai Gâdea. Din 2009 (după referendum), spune Dragomir. 2012 a fost un alt moment, adaugă el.

Pe scurt, între timp, Coldea devenise un policy-maker redutabil, totul trecea pe la el şi nu doar în SRI. Axa cu DNA-ul dnei Kovesi devenise redutabilă şi funcţiona din plin. Erau sacrificaţi oameni, unii au ajuns în închisoare din raţiuni nelămurite pînă azi. Se interceptau sub pretextul siguranţei naţionale mii de telefoane. Se urmărea pur şi simplu distrugerea unor rivali. Peisajul descris de colonel este apocaliptic. Cam neverosimil, mi-am spus.

Și dacă totuşi este adevărat!? Dacă această complicitate toxică între SRI şi DNA&justiţie este adevărată? Dacă Dragomir nu minte şi nici nu exagerează? Atunci asistăm la cea mai periculoasă ameninţare pentru ordinea constituţională din România după 1989. Însărcinaţi să se ocupe de siguranţa naţională, generalul Florian Coldea şi uneltele lui (din media, din justiţie, din servicii) atentau la ea. Oricui i se putea înscena un proces, oricine putea fi arestat de pe strada fără o vină. I se putea face un dosar pentru terorism, constituire de grup infracţional, corupţie etc. Scenariul mai prevedea că în atari situaţii uneltele lui Coldea din mass-media intervin şi îl înfierează pe nefericit… Arbitrariul absolut. Nu drepturi, nu legi.

Întrebare – cine va descîlci această tristă poveste? Parlamentarii? Mă îndoiesc pentru că există printre politicieni vădite interese de a nu lămuri lucrurile şi mai ales de a nu le schimba cursul. Ei au beneficiat de această colaborare. Cîrdăşia este veche, unii aparţin cu acte în regulă acestor structuri. Dacă politicienii în Parlament nu vor rezolva, atunci cine? Și dacă nu o face nimeni, către ce ne îndreptăm. Klaus Iohannis are ceva de spus sau va prefera şi în acest caz tăcerea!?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.