Amenzi de minimum 10.000 lei și suspendarea activității dacă nu emit bon fiscal!

Începând din 1 martie 2015, comercianții care nu emit bon fiscal vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei, dar și cu suspendarea activității.

Este măsura anunţată de guvern, care vrea ca, în felul acesta, să reducă evaziunea fiscală.

Astfel, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor dispune suspendarea activității și sigilarea spațiului în cazul unităților care nu emit bon fiscal, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligații legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziționate doar de la distribuitori autorizați sau unități acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realității; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat”, se menționează într-un comunicat de presă al ANAF.

Noile sancțiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligații sunt amenda contravențională de la 10.000 lei la 15.000 lei și suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 3 luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deținute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanțe, acestea se confiscă și se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.

ANAF precizează, totodată, că, la data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control și se afișează la loc vizibil un anunț cu textul: „Activitate suspendată de Antifraudă — ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata suspendării unitatea rămâne sigilată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.