Amenzi uriaşe pentru bacşişul nedeclarat

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de lege prin care doreşte să impoziteze cu 16% bacşişul sperând că anual la buget vor veni peste 300 de milioane de lei. Conform documentului, este interzis comercianţilor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. În cazul în care lasă voluntar bacşiş, comerciantul este obligat să înregistreze suma în contabilitate la altă venituri. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

Proiectul de prevede o aplicare graduală a sancţiunilor, în funcţie de un prag de semnificaţie astfel:

1. Dacă diferenţa constatată este de până la 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţioneaza cu avertisment.

2. Dacă diferenţa constatată este mai mare de 1%, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

3. Dacă diferenţa constatată este cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

4. Dacă diferenţa constatată este cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

5. Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei.

6. Dacă diferenţa constatată este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei, şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

7. Se reglementează modalitatea de stabilire a diferenţei precum şi a ponderii valorice din diferenţele neînregistrate fiscal, în cazul în care faptele au fost săvârşite anterior controlului.

“Prezentul proiect de act normativ va determina un impact pozitiv, operatorii economici având instumentele necesare pentru a evidenţia veniturile suplimentare sub forma de «bacşiş», astfel încât cei care respecta legea, să nu rişte sancţiuni nejustificate. De asemenea, asigură o aplicare echilibrată a sancţiunilor contravenţionale, evitându-se închiderea unităţii economice atunci când se constată pentru prima oară, în decurs de 24 de luni, nerespectarea prevederilor legale, aplicându-se în schimb sancţiunea amenzii în mod gradual, în raport cu nivelul de gravitate al faptei săvârşite, precum şi confiscarea sumelor de bani neînregistrate. Proiectul mai asigură păstrarea locurilor de munca prin evitarea închiderii unităţilor economice aflate la prima abatere”, se menţionează în nota de fundamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.