Americanii care au căutat gaze de șist în România au plecat fără să plătească

Gigantul petrolier american Chevron a părăsit România fără să plătească statului român sumele aferente lucrărilor neefectuate în cadrul a trei perimetre concesionate pentru exploararea și exploatarea de gaze de șist, se arată într-un Raportul de audit al performanţei privind concesionarea resurselor minerale ale ţării în perioada 2011-2015 realizat de Curtea de Conturi.

„În perioada auditată, încetarea acordurilor petroliere a fost realizată la inițiativa titularilor prin renunțare la acestea. Astfel au fost emise 11 decizii ale președintelui ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale, n.r.) de încetare a concesiunii activităților petroliere, în unele cazuri titularii au virat la bugetul de stat contravaloarea lucrărilor neefectuate în sumă totală de 12.225.720 euro și 240.000 dolari. Au fost constatate cazuri de solicitări de renunțare la acorduri petroliere prin renunțarea de către titularii de acorduri petroliere, fără a fi realizate programele minime de lucrări prevăzute în acordurile petroliere, și fără să fie virată la bugetul statului contravaloarea acestor lucrări. Astfel, în cadrul perimetrelor Adamclisi, Vama Veche și Costinești, titularul acordului petrolier, Chevron Romania Holdings B.V a notificat ANRM în anul 2015 cu privire la renunțarea la acordurile petroliere încheiate în anul 2012, fără a fi de acord cu virarea la bugetul statului a sumelor aferente lucrărilor neefectuate. ANRM a procedat la verificarea documentelor prezentate de titular în executarea acordurilor petroliere constatând că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale în sensul efectuării lucrărilor prevăzute în programul minim de explorare”, se spune în raport.

Ce trebuiau să facă americanii?

Acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, au fost aprobate de către fostul Guvern Ungureanu pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. După acest moment, urma obținerea tuturor avizelor pentru a începe perioada de explorare, care putea dura între 4 și 10 ani. În primii doi ani de zile ar fi trebuit să aibă loc prospec­ţiunile, prin care s-ar fi făcut practic o radiografie a subsolului, şi studiile geologice.

Americanii trebuiau să facă un proiect geologic care urma să fie analizat de ANRM și trebuiau să realizeze studiile de impact şi să obţină acordul proprietarilor de terenuri pentru a se apuca de lucru în respectivele zone.

După cei doi ani de studii, ar fi trebuit să înceapă perioada de forare cu ajutorul a opt sonde. După patru ani de zile trebuia să se decidă ce se face mai departe, dar în această perioadă programul de investiţii minim ar fi fost de 65 de milioane de dolari.

Chevron a părăsit România după ce a forat o singură sondă în zona Siliștea-Pungești din județul Vaslui. Decizia a fost una economică, susține compania, însă mai multe voci au susținut că motivul real a fost ieftinirea petrolului pe plan mondial, după 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.