Amintirile traumatice pot fi șterse din creier

Oamenii de știință au arătat, prin intermediul șoarecilor de laborator, că amintirile care provoacă traume pot fi șterse. Cu ajutorul unui sunet acompaniat de o undă de șoc electric, ei au reușit să activeze și să dezactiveze acest tip de amintiri numite „memorii negre“, notează descoperă.ro.

Astfel, chiar dacă testarea acestui lucru pe indivizi atrage după sine implicații etice de natură complexă, cercetătorii sunt de părere că procedeul va fi posibil în viitor. Ei susțin că le va fi de folos persoanelor care au suferit o traumă severă în trecut sau celor care au fost dependente de narcotice. Profesorul Sheena Josselyn a explicat că în timpul studiului cercetătorii au reușit să identifice celulele în care erau stocate aceste amintiri. „Am putut deci să ţintim aceste celule şi să facem amintirile să dispară. Am diminuat activitatea în aceste celule şi asta este echivalent cu dispariţia amintirii nedorite“, a explicat aceasta. După acest tip de procedură, cobaii nu au mai răspuns la sunetul pe care învățaseră să îl asocieze cu șocul suferit. Oamenii de știință susțin că dacă există o problemă legată de amintirile unei persoane, nu trebuie lucrat la tot corpul sau la nivelul întregului creier. În viitor, susțin ei, va fi posibilă realizarea unor medicamente care să lucreze la nivelul celulelor afectate și, astfel, aceste „memorii negre“ să fie șterse din creier. Cu toate acestea, până la acel stadiu este o cale lungă de parcurs, având în vedere că principiile etice spun că omul este o sumă a tuturor amintirilor sale şi că noi toţi învăţăm din propriile greşeli. Această metodă ar fi totuși benefică în cazuri extreme, în care individul este afectat zi de zi de aceste amintiri nefericite. Spre exemplu, cu ajutorul intervenției la nivelul celulelor afectate, în rândul şoarecilor a putut fi îndepărtată dependenţa de cocaină.

Aceste amintiri sunt stocate în ceea ce este cunoscut sub numele de engramă, formată din neuroni care ard într-un mod distinct. Atunci când se întâmplă ceva, neuronii se „luptă“ unii cu alţii pentru a reuși să transforme acel lucru într-o amintire şi a o stoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.