Amplificarea disfuncţionalităţii

Ura faţă de partidele politice a dus la un civism care se lasă tot mai mult contaminat de modelul propriei contestări, ca majoritatea atitudinilor actuale din România. Că nu am avut până acum veritabile partide politice democratice este un fapt înţeles de majoritatea societăţii. Cele care s-au întemeiat pe aceste principii au dispărut ca un pericol, confiscate de tot felul de intruşi. Partidul-stat are toate ingredientele propagandistice şi organizatorice care l-au făcut să triumfe electoral într-un context dramatic. Lupta antisistem, o alarmantă nouă lobotomizare, nu se poate tranşa în stradă, acolo unde sistemul este tot mai prezent. Nu este deloc greu oricărui partid, sau om politic, aflat la putere în România actuală, să se situeze în spectrul specific dictaturii. Întreaga clasă politică actuală este bântuită de aceleaşi reflexe ale unui autoritarism proporţional vulnerabilităţilor interne. În toate partidele, bazinul corupţiei are aceleaşi cote de risc. Vocea străzii, formulă cumva improprie în secolul XXI, ar avea importanţa ei esenţială dacă ar exista permanent alternativa. În condiţiile de acum, ea este supusă unor distorsiuni şi manipulări inevitabile. Societatea românească a fost taxată de la bun început drept primitivă, printr-un exces de evaluare totalitaristă. Incapacitatea schimbării vine de acolo unde se află logistica reformei. Partidele-găşti, instituţiile “autonome”, imunitatea politică, inegalitatea în faţa legilor prin specificul sistemului şi al relaţiilor sociale. Cel mai bun exemplu al impasului generalizat este contestarea justificată a unor decizii prin ample demonstraţii împotriva unui partid aflat în top, după evenimentele din 2012. Nici lupta anticorupţie, ajunsă parte a corupţiei, nici pierderea simpatiei publice în uma alegerilor, ajunsă fraternizare cu aspecte toxice, totul se situează pe o platformă a gregarităţii. Cei din fruntea instituţiilor statului caută să supravieţuiască politic sub umbrele pretins populare sau democratice, interne au externe de parcă propria lor situaţie este condiţia României.

Strada eşuează şi va eşua mereu, indiferent de obiectivele aflate în discuţie, dacă se lasă antrenată de mobilizări în ultimul ceas. Dacă am fi avut un alt start acum 27 de ani, egalitatea de şanse şi transparenţa implicită ar fi lansat alte reguli. Establishment-ul este în alertă încercând forţarea legii pe fondul contestării reciproce. Unii sunt mai buni decât alţii doar prin simplul fapt că nu se află la putere. Implicarea străzii în acest conflict compromite democraţia. Sunt prea mulţi cei care văd în opoziţie un simplu instrument de intimidare gangsterească. Demonstraţiile ar putea fi credibile, şi ar reuşi cu adevărat, dacă nu ar avea conexiuni cu mediul politic. Presiunea publică va trebui să îşi găsească formule de organizare lipsite de constrângeri politicianiste. Partidele politice au nevoie de reforme interne pentru a fi în serviciul societăţii. O reformă din care reforma partidelor politice este exclusă poate fi posibilă. Lipsa alternativei la guvernare, prin absenţa competitorilor viabili, anulează democraţia. Dacă mâine s-ar repeta alegerile, rezultatul va fi la fel cu cel din decembrie 2016.

Mai mult decât despre opţiunile ideologice trebuie văzut ce este cu aceste organizaţii care se pretind partide, care preiau treburile ţării. Corupţia din partide este ajunsă la baza societăţii. Când lupta anticorupţie va fi preluată de mediul politic, prin propriile exemple, spre relaxarea şi motivarea societăţii, eliminând tot favoritismul economic apocaliptic, atunci va fi începutul reformei, cu toată legislaţia inevitabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.