AMR respinge varianta Guvernului privind interceptările

Asociația Magistraților din România (AMR) ne-a transmis un comunicat în care sînt evidenţiate grave lacune ale OUG referitoare la interceptările telefonice. AMR crede că atribuirea de calităţi privind cercetarea penală specială pentru ofiţerii SRI poate duce la restaurarea practicilor Securităţii din comunism.

Comunicatul este semnat de Gabriela Baltag, preşedinta AMR şi reprezintă punctul de vedere al uneia dintre cele mai importante organizaţii profesionale a magistraţilor din România. AMR crede că este eronată procedura prin care CSAT „a ajuns să dispună asupra funcţionării justiţiei peste legile speciale care o guvernează, dar şi peste legea fundamentală”.

De asemenea, AMR face trimitere la legea de funcţionare a SRI, prin care se interzice ofiţerilor din acest serviciu să întocmească acte de urmărire penală, subliniindu-se faptul că recentul OUG a extins ofiţerilor SRI calitatea de organ de cercetare penală specială.

În aceste sens, AMR solicită sprijinul Avocatului Poporului şi celorlalte autorităţi publice care au posibilitatea să conteste această OUG. Vă prezentăm mai jos textul integral al comunicatului AMR:


După cum se vede, AMR consideră că desemnarea unui singur judecător, respectiv a preşedintelui ÎCCJ, „drept unica entitate în măsură să confirme legalitatea executării mandatelor de interceptare şi supraveghere tehnică reprezintă o reiterare a excepţiei instituite pentru desemnarea şi funcţionarea completului de 5 judecători, încălcînd fără nici un temei regulile procedurale obligatorii pentru întreg sistemul judiciar, anume repartizarea aleatorie!

Comunicatul AMR atrage atenţia că acest moment poate să ne ducă fie spre viitor, fie „ne poate întoarce pentru multă vreme în trecut”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.