AMR şi UNJR îi cer lui Dacian Cioloş să retragă proiectul HG despre SIPA

Două dintre cele mai respectate judecătoare, Gabriela Baltag, preşedinta AMR, şi Dana Gârbovan, preşedinta UNJR, au trimis o Scrisoare premierului Dacian Cioloş în numele asociaţiilor pe care le conduc, prin care solicită retragerea proiectului HG legat de SIPA. Documentul este unul foarte important, întrucît în aceste dosare de la fosta SIPA se află multe motive de şantaj asupra unor magistraţi.

În ciuda unor afirmaţii belicoase din spaţiul public, referitoare la aşa-zisa teamă a magistraţilor faţă de documentele din arhiva SIPA, cele două asociaţii atrag atenţia că este nevoie mai întîi de lămurirea accesului de pînă acum a unor persoane la aceste dosare şi folosirea informaţiilor în scopuri neclare! Suspiciunile vin din faptul că în ultimii ani au existat mai multe comisii care s-au ocupat de aceste dosare şi nimeni nu a comunicat vreun rezultat, nici măcar dacă s-au făcut copii după documente! Cel mai cunoscut caz este cel al Noricăi Nicolai, cînd Traian Băsescu a refuzat s-o numească Ministrul Justiţiei în baza unui astfel de document din arhiva SIPA, dovedit ulterior că ar fi conţinut informaţii false!

AMR şi UNJR atrag atenţia şi asupra faptului că „SIPA a fost condus de directori şi adjuncţi care au fost ofiţeri ai fostei Securităţi, iar unii dintre ei au fost deconspiraţi de către CNSAS că au facut poliţie politică. De asemenea, în SIPA au fost angajaţi zeci de ofiţeri de Securitate”!

Vă prezentăm mai jos conţinutul integral al acestei Scrisori pe care cele două importante asociaţii ale magistraţilor au trimis-o Primului ministru Dacian Cioloş:

Din păcate, Scrisoarea AMR şi UNJR nu şi-a găsit destinatarul la locul de muncă, întrucît Dacian Cioloş a plecat intempestiv în concediu, aşa încît un răspuns va întîrzia în perioada următoare.

Rămîne doar ca şi opinia publică să ia act de semnalul de alarmă lansat de AMR şi UNJR: „Aceasta hotărîre de guvern va permite practic ca, după zece ani, instituţii ale statului să folosească informaţiile adunate în mod abuziv şi ilegal de SIPA, serviciu secret desfiinţat în urma negocierilor purtate de România în vederea aderării la Uniunea Europeană. A folosi acum acele informaţii înseamnă a desconsidera flagrant toate obligaţiile pe care România şi le-a asumat în perioada de preaderare şi pe care e datoare să le respecte în prezent în calitate de membru al Uniunii Europene”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.