AMR spune că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, „are o gîndire retrogradă”

Într-un Comunicat remis redacţiei noastre, AMR atacă dur opiniile Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, pentru declaraţiile acesteia faţă de avocaţi, după ce Senatul a adoptat modificarea a Legii nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, prin care procurorii nu mai au voie sa ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat!

Raluca Prună declarase acum 2 săptămîni: „Cred că nu putem face din nici un fel de profesie liberală, fie şi din profesia liberală a avocaţilor, o profesie care se bucură de o imunitate absolută; este ceva nemaiîntalnit în Uniunea Europeană, cel puţin”!

Crescută sub umbrela fostului procuror comunist Monica Macovei, a cărei asistentă a fost ani de zile, Raluca Prună, fiica fostului ambasador comunist Vasile Prună, mai dă dovadă încă o dată, prin această declaraţie, că nu înţelege absolut deloc care sînt principiile de drept care guvernează Justiţia!

Nu e nevoie de cine ştie ce studii juridice pentru a înţelege că SECRETUL PROFESIONAL al avocatului faţă de clientul său reprezintă garanţia unei apărări corecte într-un proces echitabil! Este aşa de simplu să înţelegem că dacă un procuror ar putea să confişte telefonul sau calculatorul unui avocat, secretul profesional devine o vorbă-n vînt, pentru că atunci procurorul poate să afle nu numai ce vorbesc cei doi, avocat şi client, ci chiar să afle strategia de apărare, probele pe care intenţionează să le folosească, martorii pe care se bazează etc! Şi atunci, ce proces mai este ăla? Practic, Prună mai are puţin şi vrea să-i oblige pe avocaţi chiar să-şi toarne clienţii, aşa cum au fost obligaţi, în comunism, să facă unii preoţi prin aruncarea în aer a Tainei Spovedaniei!

Dar, dacă Raluca Prună vrea argumente şi mai solide, iată ce îi transmite Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), în Comunicatul semnat de judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta acestei organizaţii profesionale:

Aceste declaraţii faţă de care reacţioaneză acum AMR nu sînt singurele îngrijorări pe care le-a generat Raluca Prună. Reamintim că de curînd Raluca Prună a impus în Guvern acea Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat Codurile Penal şi de Procedură Penală, aducînd grave restricţii drepturilor şi libertăţilor oamenilor.

De asemenea, tot Raluca Prună este autoarea acestei fomulări halucinante: „Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic!

Toate acestea la un loc ne arată cît Drept s-a învăţat la Universitatea Ecologică în 1990, unde s-a şcolit actualul ministru, cînd aceasta nu era nici măcar acreditată! De fapt, la ce-i folosea cînd, peste numai cîţiva ani, cînd era asistenta Monicăi Macovei, actualul ministru al Justiţiei Raluca Prună avea să înveţe cum se aduce în siguranţă ceaşca de cafea pentru „şefa”? Să nu uităm, totuşi, că „tehnocrata” Prună a fost rezerva celebrei Cristina Guseth, prima opţiune pentru Justiţie a lui Dacian Cioloş!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.