Amurgul Occidentului și „dezordinea mondială”

Occidentul nu a reușit să transmită niciun mesaj limpede privind intențiile sale, în timp ce Rusia consideră că acum începe o nouă eră în relațiile internaționale, scrie presa rusă despre Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

”Dezordinea globală de la Munchen”, scrie Kommersant. ”Nervozitate la Munchen”, titrează Rossiiskaia Gazeta. ”Munchen arată cât de debusolate sunt elitele occidentale”, potrivit Nezavisimaia Gazeta, în timp ce Lenta.ru vorbește despre ”Amurgul Occidentului”. O revistă a presei realizată de Courrier International.

”Conferința pentru Securitate de la Munchen s-a încheiat fără să poată trimite lumii un semnal clar despre intențiile Occidentului. Reprezentanții UE și ai Statelor Unite s-au pus de acord asupra continuării cooperării militare tranatlantice, dar nu s-au putut înțelege asupra finanțării NATO”, scrie revista rusă Expert. ”Liderii europeni susțin menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, însă nu par să se teamă de Rusia, pentru că, în ciuda presiunilor administrației Trump, ei refuză să majoreze cheltuielile militare”.

Șeful diplomației ruse a vorbit la Munchen despre discursul istoric al lui Vladimir Putin din urmă cu zece ani, cu ocazia aceleiași Conferințe. ”Serghei Lavrov a anunțat începutul unei noi epoci în relațiile internaționale”, scrie Kommersant. ”Lavrov nu a permis ca Munchenul să devină teatrul unor critici iresponsabile la adresa Rusiei”, scrie cotidianul Vzgliad.

”În 2007, Vladimir Putin a cerut o evaluare comună a problemelor globale și elaborarea unor soluții colective”, a spus Lavrov. ”Or, asta a fost interpretat ca o sfidare a Occidentului. El a atras atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le-ar avea orice încercare de împiedicare a instaurării unei lumi multipolare. Din nefericire, asta s-a produs”.

”Astăzi este finalul unei etape istorice numită Ordinea post-Război Rece. Principalul bilanț al perioadei ține de eșecul eforturilor de adaptare a instituțiilor războiului rece la noile realități. Lumea nu a devenit nici una orientată către Occident, nici una mai stabilă”, a spus ministrul rus de Externe. ”Sper că vom alege o ordine mondială democratică, pe care puteți să o numiți post-occidentală. O lume în care fiecare țară, în virtutea suveranității sale și în cadrul dreptului internațional, va putea să își caute echilibrul și să-și urmarească interesele naționale și ale partenerilor, repectând identitatea istorică și culturală a fiecăruia”, a spus Lavrov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.