Ana Birchall solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului privind conversia creditelor

Deputatul PSD Ana Birchall, raportor al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor în problema creditelor în franci elveţieni a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că trebuie reluate dezbaterile pe proiectul de lege privind conversia creditelor pe care l-a iniţiat în 2014, potrivit Bursa.

„Am solicitat Biroului Permanent al Comisiei pentru buget punerea pe ordinea de zi şi reluarea în regim de urgenţă a discuţiilor asupra proiectului de lege L345/2014 – Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori, prin care propun o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii cu credite în franci elveţieni, sufocaţi de majorările ratelor bancare lunare, exclusiv din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul PSD a arătat că a cerut băncilor şi instituţiilor bancare să comunice Comisiei de buget ce măsuri au fost luate pentru a soluţiona criza creditelor în franci elveţieni. „Astăzi, în calitate de raportor al Comisiei de buget finanţe şi bănci, am cerut oficial băncilor să ne comunice ce măsuri au luat pentru împărţirea poverii financiare a creditelor în franci elveţieni şi pentru rezolvarea problemelor grave legate de majorarea ratei de schimb valutar. Această solicitare a fost adresată următoarelor instituţii: Consiliul Patronatelor Bancare, Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, instituţii care acoperă întreg spectrul sistemului bancar, precum şi fiecărei bănci în parte”, a menţionat Ana Birchall.

Ana Birchall a mai spus că, până în acest moment, instituţiile care au răspuns solicitării de a transmite informaţiile privind măsurile adoptate pentru a rezolva problema creditelor în franci elveţieni sunt Volksbank România, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Banca Naţională a României.

Deputatul social-democrat a explicat că unele instituţii bancare nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate de a împărţi povara creditelor cu proprii clienţi, iar în acest context, Legislativul trebuie să vină cu o soluţie. „Având în vedere răspunsurile primite, din care rezultă că nu s-au respectat angajamentele asumate de către bănci la dezbaterile Comisiei pentru o împărţire corectă şi echitabilă a poverii între creditori şi debitori, precum şi prin prisma numeroasele plângeri primite din partea clienţilor cu credite în CHF, care subliniază inflexibilitatea şi lipsa dialogului din partea unor bănci, consider că se impune în regim de urgenţă intervenţia Legislativului pentru rezolvarea acestei situaţii”, a încheiat Ana Birchall.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.