Ana Blandiana, două scenarii după Brexit

Uniunea Europeană trebuie să se redefinească după Brexit, a apreciat la RFI poeta Ana Blandiana. Ea crede că există două scenarii pentru următoarele luni, unul catastrofal, altul mai optimist. Scriitoarea consideră că structurile europene trebuie să-şi regândească definiţia.
Ana Blandiana afirmă că „soluţia nu este euroscepticismul”. „Eu nu sunt eurosceptică, ci dimpotrivă, sper ca europenii să devină din ce în ce mai conştienţi de propriile lor valori. Problema UE este nu să uite că este europeană, ci pentru realizarea echilibrului necesar calităţii psihologice a vieţii, că până la urmă, acest subiectivism care ţine mai mult de spiritualitate decât de materialitate este mai important decât pare, globalizării care este obiectivă, care oricum nu poate fi oprită trebuie să i se opună conservarea valorilor europene, dar nu sub forma unei paste amorfe în care ele au fost topite, ci sub forma valorilor fiecărei ţări în parte, care de bună voie stau împreună pentru bunăstarea lor şi pentru pacea lumii”, spune poeta.

Ana Blandiana crede că „există două scenarii pentru următoarele luni, unul catastrofal şi unul mai optimist, dar în ambele cazuri concluzia este că Uniunea Europeană nu numai că va trebui, dar sigur va fi obligată să se redefinească (…)”. „Este clar că acum, structurile europene trebuie să-şi regândească definiţia. Scenariul catastrofal cuprinde dezmembrarea Marii Britanii, slăbirea Europei şi a Uniunii Europene, izolarea SUA, pentru că în paranteză fie spus, ce este grav este că Brexitul a dat avânt în alegerile americane lui Trump, nu zonei raţionale şi slăbirea NATO, ceea ce mi se pare cu adevărat foarte grav, pentru că este clar că fără Marea Britanie nu există o alternativă a Uniunii Europene la NATO (…). Scenariul optimist este mai puţin probabil şi spune că prin alegeri anticipate sau pur şi simplu printr-o schimbare de culoare a opţiunilor de fond ale opiniei publice engleze, Parlamentul nu va accepta în cele din urmă rezultatul votului”.

„Să sperăm că UE va înţelege că trebuie să devină mai umană, adică în primul rând mai puţin birocratică şi mai ales să înţeleagă faptul că nu poţi să bagi ţările şi naţiunile într-o maşină de carne, din care să iasă un cârnat omogen, pentru că nimeni nu are acest interes”, conchide poeta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.