ANAF implementează Codul Vamal Unional

Începând cu 1 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) implementează Codul Vamal Unional, potrivit unui anunț publicat pe site-ul instituției.

„Codul stabilește proceduri comune și armonizate la nivelul întregii Uniuni Europene, în scopul facilitării activității comerciale. Astfel, indiferent de statul membru în care sunt declarate mărfurile se aplică aceleași reguli și, odată ce au fost îndeplinite formalitățile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe întreg teritoriul UE”, informează sursa citată.

Una dintre noutățile promovate de noul Cod Vamal este implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, începând cu data de 1 mai 2016, care va gestiona toate schimburile de informații între autoritățile vamale și între operatorii economici și autoritățile vamale. O altă noutate este prelucrarea electronică a tuturor informațiilor schimbate între autoritățile vamale și între operatorii economici și autoritățile vamale.

De asemenea, operatorului economic i se oferă posibilitatea de a trimite clarificări și completări înainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Direcției generale a vămilor.

„Noul Cod Vamal va facilita activitatea comercială și va asigura protecția pieței interne. Cooperarea directă mai rapidă cu partenerii comerciali va securiza lanțurile de aprovizionare și va simplifica relația dintre mediul de afaceri și autoritățile vamale. Implementarea Noului Cod Vamal asigură premisele unui control vamal mai simplu și mai rapid, până în anul 2020”, a declarat Dragoș Doroș, președintele ANAF.

La rândul său, Claudiu Ardeleanu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor, a arătat, la începutul acestei săptămâni, că noul Cod Vamal oferă și facilități fiscale, pe lângă reducerea numărului de controale vamale.

„Noul Cod Vamal Unional oferă niște facilități semnificative operatorilor economici autorizați. Pe lângă reducerea numărului de controale vamale și prioritate la control, oferă și niște facilități fiscale. Unele sunt aplicabile în toate statele Uniunii Europene, de la 1 mai, respectiv reducerea sau eliminarea garanțiilor pentru cei care lucrează cu regimuri suspensive (în care se suspendă plata taxelor vamale—n.r.), sau de natură națională, astfel că operatorii pot beneficia de amânarea plății TVA în vamă. De exemplu, firmele producătoare, care fac producție în România și oferă locuri de muncă, în loc să plătească TVA pentru materia primă pe care o aduc din import la momentul operațiunilor vamale, pot beneficia de amânarea la plata TVA. (…) Numărul operatorilor economici autorizați, de 80 în prezent, ar trebui să crească pentru că trebuie să fie conștienți că intră într-o competiție pe piața Uniunii Europene, iar alții care conștientizează acest lucru pot avea niște avantaje pe această piață”, a explicat, recent, Ardeleanu în cadrul unei conferințe de specialitate, potrivit Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.