Analfabetismul funcțional îngroapă morții în 36 de ore și presa încet, încet

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu noțiunea, analfabetismul funcțional se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Tocmai când credeam că acesta și-a atins culmea și că mai rău nu se poate, atunci când un tânăr berbec de la Realitatea tv afirma în direct că ”în Miorița, s-au bătut doi pentru o oaie”, iată că poate fi și mai rău. Pe toate posturile de televiziune, site-uri de știri și ziare a apărut marea „bombă de presă“, anume că o hotărâre a guvernului Cioloș îi obligă pe români să-și îngroape morții în maximum 36 de ore de la deces, sub amenințarea unor amenzi de până la 10.000 RON. Ziariștii zeloși s-au dus la antreprenorii de pompe funebre să-i stârnească, ba chiar au vizitat și băbuțe de la țară care, revoltate la auzul unei astfel de grozăvenii, amenințau că vin la București să protesteze…

Este greu de aflat proporția între analfabetismul funcțional, sfânta lene și coana prostie în presa românească de azi, deoarece în cazul acestei știri false este evident că fiecare dintre cele trei păcate ale tinerilor ziariști a avut rolul său. Analizând la rece pretinsa bombă de presă, am constatat că, de fapt, era vorba de o simplă pocnitoare. A existat un prim analfabet funcțional, care, citind acea hotărâre de guvern, nu a înțeles că termenul maxim de 36 de ore se referea exclusiv la cadavrele care prin starea lor pot deveni un pericol pentru sănătatea publică. Nimic despre obligativitatea de a fi îngropați toți morții într-o zi și jumătate. Apoi, a scris o știre falsă, prin neînțelegerea textului ordonanței pe care tocmai îl citise. Da, dar au apărut zeci de știri similare în toată presa…

De fapt, aici intervin sfânta lene și coana prostie. Mulți dintre tinerii colegi folosesc din greu deja consacrata tehnică de redactare, supranumită copy/paste, pentru că sfânta lene așa îi călăuzește în glorioasa lor carieră jurnalistică, iar coana prostie îi face să ia de bună orice tâmpenie, fără să mai verifice, din trei surse diferite, știrea publicată. Acum vă întrebați, bineînțeles, ce caută acești jurnaliști în presa românească, de ce îi angajăm și nu îi zburăm imediat ce fac astfel de greșeli impardonabile. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de dureros: aceasta este oferta de forță de muncă pe care ne-o livrează învățământul superior românesc. Avem noroc dacă absolvenții pot citi un text complex fără să se forțeze prea tare. Să mai și înțeleagă ce citesc…

Deși nu posedă nici măcar o minimă cultură generală, toți vor să devină vedete peste noapte, pretind salarii occidentale și mult, foarte mult timp liber. Dintre toate acestea, un singur lucru îl obțin cu siguranță. Devin vedete peste noapte. Vedete ale prostiei și ale incompetenței profesionale. Vestea proastă este că reușesc să îngroape încet, încet, ce a mai rămas din presa românească de calitate, coborând-o la nivelul Facebook. Și, odată adusă la acest nivel, evident că este învinsă de prostia, ignoranța și ura propagate de rețelele sociale. Bineînțeles, nu toți absolvenții de facultate sunt inculți sau analfabeți funcțional, există destule excepții, dar prigoana la care toate guvernele au supus presa a distrus aproape în totalitate dorința tinerilor competenți de a deveni jurnaliști. Și așa am ajuns să privim cu disperare cum analfabetismul funcțional îngroapă morții în 36 de ore și presa încet, încet…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.