Analfabetismul funcțional, o problemă reală

După cum sugerează și denumirea conceptului, analfabetismul funcțional se referă la o deficiență de utilizare a capacităților de a scrie și de a citi într-un mod funcțional, adică persoana știe să citească și să scrie, dar la nivel redus, superficial, neînțelegând mesajul textului și fiind incapabilă să folosească informațiile în alte contexte.

„Considerat mai degrabă o afecțiune socio-educațională, analfabetismul funcțional este în principal o consecință a sistemului de învățământ, a programei școlare și metodelor de predare, neadaptate cerințelor actuale și proceselor naturale de dezvoltare a gândirii. Bombardarea cu cantități mari de informație fără timp suficient pentru a o prelucra intelectual, accentul pus pe memorarea mecanică, și nu pe înțelegere a materiei, lipsa de stimulare a capacităților de exprimare prin impunerea unor șabloane de a răspunde la temele creative, toate acestea duc la o diminuare majoră a funcțiilor de gândire critică, adică acel tip de gândire care ne ajută să pricepem ceva, să analizăm și să răspundem adecvat cerințelor“, ne-a explicat Veronica Cristea, psiholog clinician și consilier psihanalitic.

„Consecințele fenomenului de analfabetism funcțional sunt numeroase, având impact major atât asupra dezvoltării personale, cât și a celei sociale. Astfel, persoanele aflate în această situație prezintă: dificultăți în concentrarea atenției, în articularea și exprimarea propriilor idei, în analizarea și corelarea informațiilor, vocabular limitat, încredere în sine scăzută, capacitate de discernământ redusă, predispoziție la a fi ușor manipulate, dezinformate, exploatate social și profesional, dificultate de a accesa informațiile de care au nevoie, de a înțelege termenii unui contract sau a manualelor și instrucțiunilor de utilizare a unor dispozitive, de a completa corect anumite documente și formulare, probleme în a face față cerințelor profesionale, rigiditate în gândire, fiindu-le foarte greu să înțeleagă și să accepte altceva în afara informațiilor strict punctuale pe care le pot procesa. Toate aceste aspecte se reflectă nu numai în prezent, la nivelul de funcționare socio-profesională, dar pot avea repercusiuni și pe viitor, prin influențarea negativă a educației propriilor copii“, a concluzionat Veronica Cristea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.