Analist rus: Putin vrea să intre în istorie drept liderul care a refăcut imperiul rus

Președintele Vladimir Putin este convins de slăbiciunea statelor occidentale și în consecință are de gând să trimită armata rusă până la Kiev, care este Ierusalimul Rusiei, a declarat sâmbătă pentru agenția EFE prestigiosul comentator rus Evgheni Kisiliov, potrivit Agerpres.

„Putin vrea să intre în istorie drept liderul sub care imperiul rus a renăscut prin recuperarea unor teritorii precum Crimeea sau estul Ucrainei. Din acest motiv ne-a reamintit tuturor că Kievul este mama tuturor orașelor rusești”, spune analistul rus. După negocierile de la Geneva, acesta anticipează că Rusia va face tot posibilul ca viitoarele tratative să eșueze prin impunerea unor condiții inacceptabile, eșec pe care Putin îl va pune exclusiv pe seama Occidentului. 
„Cu siguranță că serviciile secrete ruse vor provoca o escaladare a violenței în estul Ucrainei”, crede Kisiliov, care era cel mai faimos ziarist din Rusia atunci când Putin a ajuns la putere în anul 2000, dar din cauza conflictelor repetate cu Kremlinul a fost nevoit să emigreze în Ucraina. 
La fel cum s-a întâmplat în Osetia de Sud în anul 2008, Rusia va desfășura așa-zise trupe de menținere a păcii și astfel va prelua controlul asupra tuturor regiunilor din sudul și estul Ucrainei. În acest mod va crea un coridor care va face joncțiunea dintre teritoriul rus și regiunea separatistă Transnistria, estimează Kisiliov. 
„Dacă Occidentul nu reacționează și tolerează aceste acțiuni, atunci trupele ruse vor ajunge până la Kiev, Ierusalimul rusesc. Totul depinde de liderii occidentali. Putin încearcă din răsputeri să demonstreze lumii întregi că Occidentul este slab. Nici măcar nu a luat în serios sancțiunile”, avertizează comentatorul rus. 
De asemenea, Rusia profită și de slăbiciunea autorităților de la Kiev și a armatei ucrainene, care nu ar putea face față unei confruntări cu zecile de mii de soldați ruși echipați cu armament greu ce exercită în prezent o imensă ‘presiune psihologică’ la frontiera ruso-ucraineană, unde au fost comasați. ‘Occidentul trebuie să ia decizii urgent. Trebuie să furnizeze Ucrainei armament și instructori militari și să desfășoare observatori și trupe de menținere a păcii. Ne este în joc doar integritatea Ucrainei. Cel care câștigă această bătălie va decide politica globală’, punctează Kisiliov. 
În opinia acestuia, agresiunea împotriva Ucrainei face parte dintr-o nouă strategie de confruntare a Kremlinului cu Occidentul, iar „această politică este rentabilă, întrucât îi va permite să pună pe seama factorilor externi problemele sociale și economice care se întrevăd, în condițiile în care toate previziunile indică o încetinire a creșterii economice și actualul model de dezvoltare nu funcționează”. 
Comentatorul rus mai consideră că, prin ruperea legăturilor cu Occidentul, Putin vrea pe plan intern să se răzbune pe clasa de mijloc, care l-ar fi trădat prin susținerea protestelor opoziției desfășurate după alegerile parlamentare din luna decembrie 2011. 
În finalul declarației, Kisiliov subliniază că lideri precum fostul președinte american Ronald Reagan ori premierul britanic Margaret Thatcher nu ar fi permis niciodată Rusiei să pună în pericol ordinea internațională stabilită după al Doilea Război Mondial. 
El mai amintește că începutul sfârșitului imperiului țarist a fost marcat de pierderea războiului cu Japonia în anul 1905, deci Putin știe că o înfrângere în Ucraina l-ar putea costa fotoliul prezidențial după alegerile din anul 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.