Analiști: Acordul de la Geneva nu risipește amenințarea rusă asupra Ucrainei

Acordul încheiat la Geneva privind criza din Ucraina îi permite Rusiei să evite noi sancțiuni, dar nu ridică amenințarea unei escaladări a conflictului, au apreciat vineri mai mulți analiști, citați de France Presse, potrivit Agerpres.

Spre surpriza generală, discuțiile în patru — UE, SUA, Ucraina și Rusia — de la Geneva s-au încheiat joi cu anunțul unui acord, ce prevede mai ales dezarmarea grupărilor armate ilegale și evacuarea clădirilor ocupate din orașele ucrainene. Totuși, numeroși observatori rămân sceptici referitor la intențiile Rusiei.

Președintele american Barack Obama însuși a declarat că nu are nicio siguranță cu privire la faptul că această înțelegere va conduce la o detensionare a situației pe teren. El a avertizat că alte sancțiuni americane și europene vor fi adoptate, în caz de impas, împotriva Moscovei, acuzată de autoritățile de la Kiev și de Occident că se află în spatele tulburărilor din estul țării, teatrul unor confruntări dure între forțele armatei ucrainene și insurgenți proruși.

„În definitiv, toți cei care au semnat textul îl pot interpreta în avantajul lor. Nu există nicio garanție că va fi respectat de cei care l-au semnat”, a apreciat Serghei Miheev, un analist independent. „Este un prim pas, dar poate fi totodată și ultimul”, a avertizat el, subliniind însă că Rusia are tot interesul ca el să fie implementat. „Rusia a participat la discuțiile de la Geneva pentru că nu își dorește un război civil în Ucraina. Rusia ar fi atunci implicată în acest conflict și nu are nevoie de așa ceva”, a explicat Miheev.

„Criza ucraineană ar putea fi detonatorul crizei rusești”, a apreciat și Viktor Kremeniuk, din cadrul Institutului SUA-Canada de la Moscova.

Pe plan economic, Rusia se află într-adevăr într-o poziție fragilă. Creșterea sa nu încetează să încetinească, iar fenomenul s-a agravat clar în martie din cauza confruntării cu țările occidentale ce a urmat anexării Crimeii și adoptării primelor sancțiuni. Pentru moment, acestea vizează mai ales personalități și câteva instituții financiare. Dar Occidentul vorbește din ce în ce mai des de amenințarea unor sancțiuni cu rază mai largă asupra economiei rusești, în continuare foarte dependentă de exporturile sale de hidrocarburi, mai ales spre Uniunea Europeană.

Analiștii estimează că Rusia a căutat un teren de înțelegere cu Ucraina și pentru a îndepărta spectrul unor noi sancțiuni, cu consecințe potențial dramatice. Odată cu acordul de la Geneva, Occidentul își poate spune „că au fost înregistrate progrese și, deci, problema unor noi sancțiuni împotriva Rusiei nu se mai pune”, consideră Maria Lipman, din cadrul ramurii moscovite a Centrului Canergie. „Este în interesul rus să evite sancțiuni severe asupra unor sectoare ale economiei sale. Rusia beneficiază acum de un respiro”, a continuat ea.

Pe de altă parte, acordul nu risipește amenințarea unei „escaladări”, avertizează experta, mai ales în condițiile în care nu există niciun element constrângător pentru Moscova, care potrivit NATO a comasat circa 40.000 de soldați la frontiera cu Ucraina. Documentul semnat nu face nicio referire la această situație și nici la anexarea Crimeii teritoriului rus în luna martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.