Dosar de moarte suspectă în cazul decesului lui Gyuri Pascu

Update: Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar de moarte suspectă după decesul actorului Gyuri Pascu, aceştia solicitând mai multe documente de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, urmând să fie audiate mai multe persoane, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Dosarul de moarte suspectă a fost deschis imediat după decesul artistului, potrivit procedurii. Procurorii au cerut fişa de intervenţie şi alte acte medicale de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov şi de la Institutul de Medicină Legală, urmând ca după ce analizează documentele solicitate să fie audiate mai multe persoane, au declarat surse judiciare.

Medicul care a intervenit iniţial în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu nu a avut cu el întregul echipament şi nu a putut face dovada consimţământului pacientului pentru refuzul de transport la spital, conducerea Ambulanţei solicitând sancţionarea disciplinară, potrivit medicului Alis Grasu. Întrebată dacă medicul ar fi trebuit să-i facă o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a precizat că ea ar fi făcut o electrocardiogramă, dar că este „mai exagerată ca alţi medici”.

Totodată, medicul nu a putut face dovada consimţământului pacientului pentru refuzul de transport la spital.

O comisie de disciplină a arătat că medicul a încălcat regulamentul intern. Acesta nu a folosit toate trusele din dotarea mașinii la intervenție şi nici nu ar fi obținut de la pacient declarația conform căreia refuză pe proprie răspundere transportul la spital.

Deşi în ambulanță se găseau un electrocardiograf și un defriblilator semiautomat, medicul a declarat în timpul audierii că nu le-a folosit pe motiv că nu existau semne care să indice că starea lui Pascu este gravă.

”Comisia a solicitat înaintarea dosarului la Colegiul Medicilor București. Comisia a identificat două încălcări ale Regulamentului intern și Fișei postului, anume art. 33 din RI și art. 33 din Fișa postului. Art. 33 RI prevede obligația de a folosi trusele din dotarea mașinii la toate intervențiile. Art. 33 Fișa postului prevede obligația de a obține consimțământul pacientului atât pentru tratamentul aplicat, cât și pentru refuzul de transport la spital. Medicul nu are în fișa de intervenție consimțământul pacientului în ceea ce privește refuzul de a fi transportat la spital, deși declară că a propus acest lucru și a fost refuzat. Pentru aceste abateri, comisia a solicitat Comitetului Director al SABIF sancționarea disciplinară a medicului, în conformitate cu prevederile Codului Muncii”, a precizat Alis Grasu.

Directorul Ambulanței București, Alice Grasu, a declarat că dosarul va fi trimis către Colegiul Medicilor, care s-a sesizat, de altfel, în acest caz.

Ea a mai precizat că medicul are o experiență de 13 ani și o vechime pe acel post de șapte ani, timp în care nu a avut nicio abatere disciplinară. Până când organele competente se vor pronunța, el poate fi sancționat cel mult cu o reducere a salariului cu 10% pentru următoarele trei luni.

Grasu a mai spus că nu este tocmai indicată suspendarea medicului, mai ales în contextul în care sistemul duce lipsă de cadre medicale.

”Medicul acum lucrează. Nu cred că e necesar să suspendăm un medic în contextul lipsei de cadre medicale. E un medic disiplinat, care-și face datoria”, a mai precizat Grasu.

Citeşte şi Dr. Alice Grasu își apără subordonata în cazul morții lui Ioan Gyuri Pascu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.