Anchetă pentru favorizarea plagiatorului

Victor Ponta a plagiat! Ba nu a plagiat! Şi, totuşi, a plagiat! Rămâne de văzut dacă Victor Ponta va ataca decizia în instanţă şi dacă da, ce vor spune judecătorii: a plagiat sau nu?

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor în drept deţinut de Victor Ponta, în baza deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – CNATDCU, care, cu 34 de voturi „pentru” şi o abţinere, a hotărât că acesta a plagiat. Decizia a fost contestată de domnul Ponta, iar după o nouă analiză a cazului, CNATCU a dat acelaşi verdict: plagiat. Victor Ponta declara după prima hotărâre a CNATDCU că aceasta este una „pur politică a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei.

În urmă cu 4 ani, un alt ministru al Educaţiei, Liviu Pop, spunea că decizia de plagiat luată de CNATDCU, care avea o altă componenţă decât cea de astăzi, este nulă, pentru că nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri. Mai mult, domnul Pop emitea un ordin de reorganizare a CNATDCU şi susţinea că respectivul for nu are competenţa să ia decizii privind lucrarea de doctorat a domnului Ponta. În urmă cu 4 ani, Victor Ponta era prim-ministru şi preşedinte PSD, adică şeful lui Liviu Pop şi pe linie administrativă, şi pe linie politică. Decizia fiindu-i favorabilă, evident că domnul Ponta nu a spus că aceasta este una „pur politică”, care să-l ajute pe domnul Pop să ocupe pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei.

Ministrul PSD al Educaţiei, Liviu Pop, a luat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta de pe masa CNATDCU şi a pus-o în braţele Consiliului Naţional de Etică, un organism care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică – ANCS. În data de 18.07.2012, sub semnătura vicepreşedintelui Vergil Muraru, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a emis decizia 879, la finalul căreia se arată: „CNECSDTI apreciază că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, a fost obţinut de Victor Ponta în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi calificarea de plagiat în cazul tezei de doctorat cu titlul «Curtea Penală Internaţională» nu se poate susţine”. Raportul final al CNECSDTI fusese întocmit după analizarea evaluării realizate de experţii desemnaţi special pentru acest caz.

A plagiat Victor Ponta sau nu a plagiat? PSD-ul şi supuşii săi din mediul universitar au spus că nu, tehnocraţii şi supuşii lor din mediul universitar spun că da. Răspunsul final îl va da instanţa, dacă decizia va contestată. În caz că va rămâne că Victor Ponta a plagiat, cum va rămâne cu Liviu Pop, cu Vergil Muraru şi cu experţii care au analizat lucrarea fostului premier şi lider al PSD? Vor fi ei sau nu cercetaţi pentru favorizarea plagiatorului?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.