Andreea Răducan: Nu-mi pot imagina JO fără echipa de gimnastică a României

Într-o postare pe Facebook, fosta gimnastă Andreea Răducan, campioană olimpică și mondialăcă, a comentat eşecul echipei de gimnastică artistică a României ratând calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

”Nu-mi pot imagina cum vor arăta JO fără echipa de gimnastică a României. Încă mi se pare că vorbesc despre o altă țară și nu despre țara mea”, scrie Răducan, actuala președintă a Fundației Olimpice Române, în rețeaua de socializare, după ce echipele masculină și feminină ale României au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

”Mărturisesc că în ultimele ore m-au încercat tot felul de stări: de amărăciune, tristețe, revoltă, nostalgie… M-au sunat jurnaliști și oameni care lucrează în presa, ca să-mi dau și eu cu părerea despre situația echipei noastre, pai ce să le spun?! Eu nu lucrez la Comitetul Olimpic, ca să știu câți bani s-au dat ca să nu le lipsească nimic fetelor de la lot, nu lucrez în federație ca să știu exact problemele lotului, cu antrenorii, cu sportivele, șamd, nu lucrez ca antrenor ca să observ îndeaproape ce Dumnezeu le lipsește copiilor astăzi”, afirmă Răducan.

”Nu am fost în situația de a nu mă califica la JO ca să povestesc ce sentiment te încearcă. Bănuiesc că-ți vine sa iei concursul de la capăt de-o 100 de ori până îți iese totul cum trebuie și ajungi la punctajul de care ai nevoie, ca sa concurezi la JO. Din păcate, regula asta nu există. Ai o șansă, dacă ai ratat-o, mai poți încerca peste patru ani”, mai scrie Andreea Răducan.

Gimnastica, de ieri şi de azi

”Nu am citit tot ce s-a scris despre gimnastică în ultimele două zile, am aflat însă că s-a vorbit destul de mult despre bani. Nu mă înțelegeți greșit, nu cred că sportivii de astăzi trebuie să practice sportul așa cum am început eu: în maieu și chiloți pentru că nu aveam costume de gimnastică și cu un cal la sărituri care avea găuri în el, fusese la vremea lui un cal cu mânere de la băieți.

Sportul în școală! Părinți care își încurajează și își susțin copiii să practice sport! Mediul privat mult mai activ în fenomenul sportiv! Mass media care acordă atenție și tinerei generații! Antrenori care-și fac meseria cu responsabilitate!”

‘Îmi aduc aminte cu plăcere de doamna Veronica Ionașcu, prima mea antrenoare de la Bârlad, un om care și-a iubit meseria și după ani, într-un moment de sinceritate, mi-a mărturisit că dumneaei a învățat gimnastica în sală, odată cu noi. Nu avea acces la informațiile pe care le avem astăzi, citea din cărți și posta în sala, pe pereți, elemente kinogramă pentru a le vedea/învăța și noi. N-am plecat de la club către lot făcând Tzukahare, dar aveam o baza solidă și corectă pe care s-a putut construi. Felicitări doamna Ionașcu, și dumneavoastră, și d-nei Alice Gheorghiu”, a mai scris Andreea Răducan.

Situația gimnasticii românești s-ar putea deteriora și mai mult

”Nu-mi dă pace gândul că am putea avea soarta Ucrainei. Nu cred că există iubitor al acestui sport care să nu-și aducă aminte de Lilia Podkopaeva sau Viktoria Karpenko. O țară care a dat gimnaste de excepție și care acum aproape că nu mai există pe harta gimnasticii mondiale”.

”Mi-aș fi dorit ca în perioada asta să vorbim mai mult despre momentul istoric pentru gimnastica mondială. Se împlinesc 40 de ani de la prima notă de 10, obținută de-o româncă, Nadia! Nu mi-am dorit ca această sărbătoare să se confunde cu situația actuală a echipei noastre”, a continuat fosta gimnastă.

Să facem un efort comun, deoarece în situația gimnasticii poate ajunge în curând orice alt sport din țara noastră, este îndemnul fostei sportive.

”Așadar, nu căutăm vinovați, este nevoie de un efort comun. Și vă invit să vă alăturați oricărei inițiative care-și propune să aducă sportul românesc unde îi este locul. Nu este cineva care să nu poată face nimic! Astăzi vorbim despre gimnastică, dar în curând, situația se poate transfera la fiecare sport, dacă nu vom beneficia de susținere și implicare din partea celor care au puterea de a pune ‘punctul pe i”’, a subliniat Răducan.

”Eu îmi voi face în continuare datoria de a promova și de a susține sportul și sportivii, cu aceeași pasiune cu care am lucrat și până acum și o sunt sigură că-mi voi recăpăta entuziasmul când le voi vedea pe cele mici concurând la cupa de gimnastică pe care o organizez de șase ani încoace. Abia aștept! Nu ne lăsăm! Suntem talentați și capabili să fim din nou la înălțime!”, a afirmat Andreea Răducan în finalul mesajului său.

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate au obținut biletele la Olimpiadă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.