Andrei Pleşu face grave dezacorduri gramaticale în editorialul din „Adevărul”

Andrei Pleşu este editorialistul ziarului „Adevărul”. În ediţia din 12 octombrie a.c., Andrei Pleşu comite o gravă greşeală de gramatică, făcînd un dezacord spumos: „Practica obsesivă a glumiţei, recursul infantil la băşcălie ieftină, relaxarea ostentativă a brăcinarilor poate fi– mai ales în diplomaţie – inoportună”!

Ştiindu-l intelectual cu pretenţii, chiar mai mari decît cele care i s-ar cuveni, am citit de mai multe ori textul lui Andrei Pleşu, frecîndu-mă la ochi: „Nu se poate, mi-am zis, domnul filosof s-o fi uitat prea mult la „Wowbizz” şi vorbeşte ca mama lui Leo de la Strehaia?”. Numai acolo mai auzim să mănîncă şi gura lui sau să vine Lordiana la noi acasă!

Dar să mai citim o dată textul lui Andrei Pleşu, poate că ne lămurim împreună. Aşadar, după cum se vede, nu e vorba de o banală greşeală de dactilografiere, de o literă „mîncată” din grabă, ci de un uriaş dezacord gramatical. Avem o înşiruire de 3 elemente:

– 1. Practica obsesivă a glumiţei

– 2. recursul infantil la băşcălie ieftină

– 3. relaxarea ostentativă a brăcinarilor.

Despre aceste 3 lucrurini se spune că ele „POATE FI”! Din cîte ştim noi, 3 lucruri nu „POATE FI”, ci „POT FI”, că „e mai multe”! Sau „sînt mai multe”? Ei, uite că ne-a zăpăcit de tot domnul Andrei Pleşu cu gramatica lui aproximativă! Dar, ca să nu se spună că inventăm noi din răutate acest dezacord, iată facsimilul textului publicat de „Adevărul”:

Cu conţinutul textului lui Andrei Pleşu sîntem, în bună măsură, de acord, dar ne întrebăm dacă nu cumva această regretabilă greşeală gramaticală diminuează şi valoarea ideilor susţinute de autor. În acest sens, aşteptăm ca Andrei Pleşu să ne ofere o „erată”, astfel încît să ştim şi noi dacă a fost vorba doar de o neatenţie sau dacă filosoful vrea să schimbe regulile gramaticale după modelul emisiunilor tabloide de unde împrumută astfel de formulări. Este şi noi curioşi să ştie cum se scrim ezact, vorba lu doamna mama lu Leo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.