×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:15
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cinci menţiuni pentru clientul tuturor guvernelor
Andrei Pleşu - ochiul vigilent al curţii

L-am tratat mereu pe Andrei Pleşu cu un amestec de colegialitate şi condescendenţă. Fiind împreună în guvernul Radu Vasile, l-am pus alături de cei pe care i-am tratat cu respect. Devenind între timp, se pare, ochiul curţii, Andrei Pleşu mă atacă, înăuntrul unei ofensive mai largi împotriva a tot ceea ce este viu şi promiţător în ţară, după aprilie 2012, când a început schimbarea regimului din România. Crin Antonescu, Victor Ponta, Cristina Anghel, Ioan Ghişe, Petre Roman sunt, de asemenea, ţintele sale. Nu merită să comentez sfătoşeniile unui frustrat în faţa istoriei. Cu toate acestea, fac cinci menţiuni.

În primul rând, nu există nicio probă pentru susţinerile sale în ceea ce mă priveşte. Eu nu am fost servitorul unei curţi care va sfârşi într-o detestare generală. Eu nu am discutat niciodată despre modele în politică şi nici nu am turnat vreodată pe cineva. Acum observ – cum, de altfel, bănuiam – că Andrei Pleşu şi învăţăceii săi nu par străini de dosariada menită să-i compromită pe intelectuali, de la Adrian Marino încoace, precum şi pe cei care mai pun în mişcare lucrurile. Pe scurt, Andrei Pleşu vorbeşte fără probe, ceea ce, în condiţii normale, ruinează un moralist.

În al doilea rând, Andrei Pleşu a folosit, ca puţini alţii în această ţară, bani publici pentru o promovare personală chestionabilă. Îmi pare rău că trebuie să o spun, căci fiecare luptă pentru recunoaştere. Poţi avea însă o conştiinţă curată câtă vreme tu nu ai promovat decât ca favorit al oricărui regim? Las răspunsul în seama fiecăruia.

În al treilea rând, Andrei Pleşu se opinteşte să discute situaţia României care, precum în orice ţară europeană, depinde de politică. Andrei Pleşu vrea imposibilul: să ne convingă de faptul că el nu face politică, atacând politica schimbării unui regim. I-aş spune direct că greşeşte, căci nu se pot păcăli la infinit oamenii cu un discurs pretins „apolitic”, într-o situaţie evident dependentă de politică Aproape toate textele sale acre conţin această ipocrizie: înlocuirea discuţiei politice propriu-zise cu consideraţii laxe, moral-estetice, despre orice.

În al patrulea rând, Andrei Pleşu, graţie unor împrejurări pe care nu le discut aici, întâmpină puţine critici şi alternative cunoscute de public la discursul său. El este tratat cu complezenţă pentru că este mereu simpatic, cum îşi doreşte. În fapt, ce propune Andrei Pleşu? Efectiv nimic. Având respect pentru şarmul său de cafenea, nu pot să nu reiau o maximă: „toate florile să înflorească”. Adaug însă că de aici nu rezultă că toate fructele sunt bune.

În al cincilea rând, venind din provincie, nu ştiam de organizarea în haită decât la lupi. Îmi pare rău să o regăsesc la unii concetăţeni, care participă la încercări de sfâşiere comandate. Nu mi-e frică. Sunt doar dezamăgit.

Închei cu o observaţie în treacăt, promiţând să revin, dacă va fi cazul. În epoca libertăţilor şi a deschiderilor, România a fost împinsă, din păcate, în stagnare şi sărăcie. Ea are nevoie, simplu spus, de o reconstrucţie, în care orice forţă promiţătoare este de salutat. Andrei Pleşu se face că nu vede toate acestea. El rămâne ochiul vigilent al curţii.

Andrei MargaPublicat Duminică, 24 februarie 2013
8635
 | 174
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
aura
+2
LIMBAJUL NECHINUIT, ''farmecul de cafenea" ESTE MAI PERICULOS DECAT CEL CHINUIT SI "UMBROS",PENTRU CA NASTE SI CRESTE MONSTRII GEN BASESCU ,CEAUSESCU SI ALTI NENOROCITI CE AU CHINUIT TARA PRIN DICTATURA PERSONALA ... CULTUL PERSONALITATII ESTE CREAT DE CEI CA PLESU SI ALTI LINGAI CU LIMBA NEUMBROASA SI USOARA.....
Publicat Luni, 11 martie 2013
+Răspunde
MICU
+6
acest MAnCAU cu aere de mare savant ,este un neica nimeni , un ceangau din partile BACAULUI , NU A REALIZAT NIMIC LA VIATA LUI , A PROFITAT SI INAINTE SI ACUM DE NAIVITATEA , PROSTIA UNORA CA BASESCU SI II MERGE BINE EXCROCULUI
Publicat Marţi, 26 februarie 2013
+Răspunde
pila
+3
Oare ce sex are...acest imberb...centenar?
Publicat Marţi, 26 februarie 2013
+Răspunde
tataie
+14
Eheee coane Plesule, s-au cam dus vremurile in care erai in capul mesei si te indopai cu ciorba de burta din banii statului. Fomist de serviciu in toate regimurile, ai ajuns la capatul drumului. Esti penibil. D-zeu sa aiba grija de tine!!!
Publicat Marţi, 26 februarie 2013
+Răspunde
Jenant!
-12
Am crezut cu tarie in schimbare insa realitatea pe care ne-o oferiti este jenanta, umilitoare pt orice roman, indiferent de tabara politica din care a ales sa faca parte....Dle Marga, nu sunteti cu nimic mai bun decat dl Plesu! Activitatea pe care o desfasurati de la preluarea icr, demiterea directorilor de la icr-urile din strainatate anuntate pe site-ul icr!!!! limbajul greoi si atat de lipsit de eleganta pe care-l folositi, nepotismul promovat, site-ul icr care a devenit blogul dvs personal, site pe care va rafuiti cu toata lumea, toate acestea demonstreaza lipsa dvs crasa, atat de bun simt cat si de profesionalism! Alta Marie cu aceeasi palarie...
Publicat Luni, 25 februarie 2013
+Răspunde
își dă arama pe față
-15
Dle Marga, în fond dta nici nu meriți atenție. N-ai nici „farmecul de cafenea” - expresie cu care crezi a-ți bate joc de dl Pleșu. Limbajul dtale este umbros și chinuit. Ești doar un politruc de rând care și-a cultivat îndelungul anilor ambiția de parvenire în funcții. Chiar și un „calorifer transilvan” este mai inspirat decât dta.
Publicat Luni, 25 februarie 2013
+Răspunde
Mangalita nadusita
+16
guitza din nou la ordin. Putoarea duhnita in haznaua de pe Victoriei impute toata tara cu marsavia lor umana. Rar poti vedea atata gunoi uman ca la acest GDS, comple galonat. porcii au iesit la guitat pe toate posturile galonate si evident, nu la adresa lui Ponta, ci a lui Antonescu. Mari scarbe umane !! +5 +12 +26 +22 +8
Publicat Luni, 25 februarie 2013
+Răspunde
mircea
-13
Beeei Marga, esti mai tamp ca un calorifer. Te infunzi singur si mai tare in mocirla atacand un simbol al culturii romanesti. In loc sa pleci urechea catre comunitatea culturala din Romania si de peste hotare, tu ti-ai facut din ICR ograda personala unde faci ce vrea mataranga ta. Te-ai facut ministru pe sest, ai facut harcea - parcea din ICR, cam pe cand te linistesti ?
Publicat Luni, 25 februarie 2013
+Răspunde
PAPA DOC-TATA LU' TONTON
+15
PLESU? UN TICALOS INSTRUIT! CUM SE POARTA,DE DREAPTA!!! UN NEMERNIC PROFITOR DINCOLO DE RI, END MORE!!!! O JAVRA! NUMAI BUN DE SREJNICU!
Publicat Luni, 25 februarie 2013
+Răspunde
PRESCH HIRSH
+3
Pana sa ajung presedinte, pentru ca in anul nostru 5775 voi candida, (dupa aceea functia nu o sa-mi mai permita) daca va prind, domnilor industryashi cu nume neaosch romanesti, gen "Marin Niocolae" sau "Ion Ion", sau pe matrakuka Makabei Makabit, nu scapati de mine fara un lins in k.oor. am zis !!! prefer closet faiantzat !!!
Publicat Luni, 25 februarie 2013
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 24 minute