×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 26 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Înaintea premierei cu „Don Giovanni“ de la Operă
Andrei Șerban, în discuție liberă

Regizorul Andrei Șerban vine azi în fața publicului pentru o conferință urmată de un atelier.

Pornind de la prezentarea „Mozart și Don Giovanni, azi“, Șerban a promis că va intra într-un dialog deschis cu presa și publicul în foaierul Operei Naţionale Bucureşti: ,,Muzica lui Mozart e un amalgam de tragedie și comedie, de la Eine kleine nachtmusik până la Requiem. La fel și viața lui. Lumina și întunericul erau simultan prezente în tot ce făcea. Așa cum îl putem intui pe Mozart din muzica pe care a compus-o îmi închipui că era și în viață, acasă, cu Constantze, soția lui, cu alte femei sau prieteni. Adora să pretindă că e copilăros, făcea clownerii, deși, sub masca veseliei, tristețea
clownului transpărea în muzică“. După patru reprezentații deschise publicului, astăzi și mâine sunt programate spectacolele în premieră pentru montarea pe care Șerban o pune pe scândura Operei.

Mall-ul lui Mozart

Reputatul om de teatru a ținut să își precizeze fascinația față de personalitatea compozitorului clasic: „Creația, ca și viața, era pentru el o improvizație. Improviza tot timpul, chiar și în călătoriile cu caleașca, nu-i păsa de praf și hârtoape, compunea oriunde, fie în piața publică (echivalentul mall-ului de azi), fie în anticamera Palatului Regal, așteptând să-i prezinte Împăratului Iosif al II-lea paginile cu cerneala încă umedă ale ultimei compoziții. Această deschidere și curiozitate nu le-a pierdut până la moartea prematură, la numai 35 de ani. Dar, deși în plină creativitate, Mozart era pregătit pentru moarte, iar scrisoarea celebră către tatăl lui, despre prezența morții în viață, stă mărturie.
În Viena intrigilor de culise, Mozart era liber de gelozii sau rivalități, plin de generozitate față de toți. Interesul lui era să înțeleagă ființa umană cu toate contradicțiile posibile și opera «Don Giovanni» este expresia supremă a acestei căutări pe care ­Șerban o pune pe scândura Operei, arată Andrei Șerban.

Până pe 2 septembrie, de altfel, tot în foaierul Operei Naționale București, este prezentată expoziţia de artă „Don Giovanni, dincolo de scenă“. Sâmbătă, 2 septembrie, va avea loc ,,Ziua porților deschise la Opera Naţională Bucureşti“, evenimentul incluzând organizarea a trei tururi ghidate, disponibile publicului larg între orele 11.00 - 12.00, 18.00 - 19.00, 19.00 - 20.00. În același timp, „Seri de operă în parc“ este un concept dedicat special publicului din sectorul 5 al Municipiului Bucureşti, în cadrul căruia spectacolul - eveniment ,,Don Giovanni“, precum şi înregistrarea conferinţei „Mozart şi Don Giovanni, azi“, susţinută de Andrei Şerban, se transmit în parcul Sebastian.

Răzvana AncuţescuPublicat Miercuri, 30 august 2017
753
 | 0
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ANNA LUCA
-4
A dat D-zeu , ca romanii sa mai auda si de OPERA, ca cineva a avut interesul sa ne omoare cu mizerabilele lalaieli, bocituri, numite manele si muzica POMOHACIASCA, care doar zapacesc omul, tinandu-l in 2 neuroni. Andrei Serban, bine ai venit acasa, asa poate vin si alti mari ROMANI, sa se faca din nou CULTURA ADEVARATA in ROMANIA.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Clauză
Publicat acum 13 ore şi 34 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 7 ore şi 3 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 5 ore şi 33 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 17 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 5 minute