Angajații din Finanțe, protest spontan la nivel întregii țări

Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivel întregii țări.

Update: Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, după discuţii cu Finanţele, că miercuri va avea loc o întâlnire cu toţi liderii de sindicat din ţară şi abia atunci vor decide care sunt paşii următori.

”Am avut o discuţie cu ministrul de Finanţe, cu doamna Dana Pescariu, responsabila de buget, au cerut un time-out, noi la rândul nostru am spus că nu putem să luăm o decizie pentru cei din ţară şi am convocat pentru miercuri, la ora 14.00, un Consiliu Naţional în care toţi liderii din ţară să luăm o decizie împreună cu privire la ce se întâmplă în viitor. Între timp, ministerul Finanţelor îşi face toate calculele să discutăm pe tema grilelor de salarizare”, a declarat Marica, potrivit căruia acţiunea de protest nu este oprită.

Update: Președintele ANAF, despre protestul spontan al angajaților

Update: Vasile Marica: Guvernul nu poate ignora 23.000 de oameni în stradă

Update: Și angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe şi au organizat o acţiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră sunt controlate amănunţit. În multe oraşe, activitatea administraţiilor finanţelor publice a fost blocată în totalitate, angajaţii protestând fie în holurile instituţiilor, fie în faţa sediilor acestora. Câteva sute de salariaţi protestează în faţa Ministerului Finanţelor.

Salariaţii sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care ar avea prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.

„Sindicatul Național al Funcționarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanșat la nivelul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual.Totodată, precizăm că proiectul legii salarizării încalcă grav prevederile Constituției României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul și Parlamentul trebuie să emită soluția legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autoritățile și instituțiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcții publice similare, la nivelul întregii familii ocupaționale indiferent de instituția din care fac parte”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Potrivit sursei citate, în momentul de față proiectul legii salarizării anulează decizia CCR și nu duce la aplicarea întocmai a acesteia.

În context, SNFP solicită public ca textul actului normativ aflat în momentul de față în Parlament să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34).

Totodată, sindicaliștii din Finanțe mai solicită eliminarea articolului 35 care prevede ‘reîncadrarea personalului pe funcții ..’—motivat de faptul că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovării unui concurs și eliminarea articolului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază. În actualul cadru legislativ salarizarea este aferent funcției publice și contractuale și nicidecum activităților desfășurate.

Nu în utimul rând, sindicaliștii solicită menținerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte și introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate și micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios și responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administrație publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.