Angajaţii din industria IT răspândesc mesajele online privind chemarea la proteste

Angajaţii companiilor de IT, în mare parte afectaţi de eliminarea plafonului de 5 salarii medii la plata contribuţiilor asigurărilor sociale şi a contribuţiilor la asigările sociale de sănătate, creează şi răspândesc mesajele de chemare la mitingurile antiguvernamentale din principalele oraşe ale ţării, a declarat pentru Cotidianul un antreprenor din industria IT din Cluj-Napoca. „Angajaţii din zona IT cheamă lumea la proteste prin Facebook, Twitter şi ale mijloace online. Au tot interesul pentru că în programul de guvernare PSD veniturile mari sunt taxate mai mult iar ei au venituri foarte mari. În acest moment, ei se bucură de impozit zero pe venit însă 80% dintre salariaţii companiilor de IT nu sunt programatori şi nu merită acea facilitate. Aceşti 80% sunt testeri de jocuri. Sunt plătiţi cu salariul minim iar restul pe PFA. Este o evaziune fiscală. Cred că e cea mai mare evaziune fiscală din România”, a spus antreprenorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În cea de-a doua şedinţă, Cabinetul Grindeanu a renunţat la plafonul de cinci salarii medii la plata CAS şi CASS pentru a aduna mai mulţi bani la buget. De această măsură sunt afectaţi 36.000 de salariaţi din ţară, care au venituri de peste 3.000 de euro, în special cei din industria IT. „Referitor la recenta măsura a gu­vernului de modificare a Codului fis­cal şi eliminarea plafonului de 5 salarii medii pe economie pentru plata con­tribuţiilor CAS şi CASS şi aplicabi­li­tatea sa în termen foarte scurt, ANIS este de părere că aceasta nu contribuie la un mediu stabil în care companiile să îşi desfăşoare activitatea, în condiţiile în care costurile cu capi­talul uman re­pre­zintă cea mai mare parte a cos­tu­rilor companiilor din indus­tria noastră. O astfel de măsură, fără a fi anunţată în prea­labil, afectează ne­gativ per­for­manţa şi competi­ti­vi­tatea secto­rului şi poate crea incer­titudine, fapt ce poate afecta gradul de încredere în sectorul ro­manesc de tehnologie şi înaltă per­for­manţă. Cu o rată de creştere record, ci­fra de afaceri a sectorului aproape că s-a dublat faţă de 2012, de la 1,87 mi­liarde de euro la 3,61 miliarde de euro în 2016, depăşind astfel 6% din PIB, con­form estimărilor ANIS. De ase­menea, productivitatea anga­jaţilor a cres­cut cu 35% în aceeaşi pe­rioadă, de la aproape 29.000 euro în 2012 la 39.400 euro, conform estimării pentru 2016”, au declarat pentru ZF reprezentanţii Asociaţiei Pa­tronale a In­dustriei de Software şi Servicii (ANIS). Florin Talpeş, şeful Bitdefender, a declarat recent că eliminarea plafonului mai sus menţionat va determina o creştere cu 5 până la 10% a costurilor salariale pentru companiile de IT care au angajaţi care au un nivel al veni­tu­rilor ridicat.

„Încă nu avem date foarte precise despre impactul deciziei de a elimina pla­fonul de salarii la plata CAS şi CASS, estimările noastre sunt totuşi că industria de IT are o parte a leului din cei 36.000 de oameni care intră în «jocul» acesta. Vor fi reacţii diferite, unele companii – şi aici mă refer în pri­mul rând la multinaţionale – probabil că vor scădea salariile nete, alte companii vor prefera să procedeze altfel, să amortizeze integral costul, adică să nu se simtă la angajat pentru că ne aflăm într-o competiţie crâncenă pentru resurse. Din estimările noastre poate să fie un cost suplimentar pe masa salarială de la 5 până spre 10% – mă refer la cei care intră în segmentul acesta. Este un impact clar pentru industria de IT, încă nu ne dăm seama cum va fi absorbit“, a spus şeful Bitdefender.

Guvernul PSD-ALDE susţine că vrea să extindă, din anul 2017, eliminarea impozitului de 16% pe veniturile lucrătorilor din tehnologia informaţiei (IT) şi la cei cu studii medii. „Pentru a încuraja dezvoltarea sectorului IT&C, a fost eliminat impozitul pe venitul IT-ştilor cu studii superioare. Această măsură, împreună cu o creştere economică susţinută a României, a făcut că, în ultimii 2 ani, ponderea în PIB a sectorului IT din România să o depăşească pe cea a agriculturii şi să fie în jurul valorii de 6%. Începând cu 2017, propunem extinderea neimpozitarii venitului şi pentru IT-ştii cu studii medii, dar şi pentru medici şi toţi cei care lucrează în cercetare. În felul acesta IT-ul, cercetarea şi sănătatea vor deveni domeniile care vor putea să aibă cea mai mare creştere în cazul contribuţiei acestora la PIB”, se arată în programul de guvernare al PSD. (C.C.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.