Angela Merkel, în misiune de salvare la Istanbul

Angela Merkel încearcă să salveze acordul privind imigranţii la care a lucrat împreună cu Turcia, după ce ţara parteneră arată că se îndreaptă către oficializarea unui regim autoritar. „Nu este prima mea experienţă politica unde implementarea unui acord se dovedeşte dificilă”, a declarat Merkel, prezentă la Instanbul.

Cancelarul Angela Merkel a negociat o noapte întreagă pe un colţ de masă un acord între UE şi Turcia cu premierul Ahmet Davutoglu, trecând peste capul presedintelyui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care întreprinsese un tur de forţă în mai toate ţările aflate pe traseul migraţiei, inclusiv Turcia. Acordul a fost apoi impus în cadrul Consiliului European de Germania: eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci, accelerarea negocierilor de aderare, 3 miliarde de euro pentru Turcia şi apoi încă alte 3 miliarde solicitate de Ankara, totul pentru ca Turcia să reprimeasca un imigrant din Grecia în schimbul unui imigrant sirian din Turcia care sa fie primit în UE.

Acum Angela Merkel vede că Ahmet Davutoglu nu mai este premier, iar in locul sau va veni un personaj extrem de loial preşedintelui Recep Erdogan – Binali Yildirim. Merkel mai observă că noul premier va oficializa trecerea Turciei către un regim prezidenţial în care care Erdogan va deţine toate pârghiile puterii. Deja au fost luate primele măsuri – ridicarea imunităţii parlamentare, în marea majoritate a cazurilor pentru deputaţii partidului pro-kurd HDP. Este motivul pentru care Uniunea Creştin-Democrată pe care o conduce i-a cerut lui Merkel să atragă atenţia Turciei asupra respectării acordului amintit.

Cu ocazia primului “Summit Umanitar Mondial”, un exerciţiu de imagine sub egida ONU bine pus la punct de fostul premier Davutoglu, Merkel a tras un semnal de alarmă. “Am arătat clar în discuţia de astăzi că noi credem că este nevoie de un sistem juridic independent, de presa independentă şi de un parlament puternic”, a spus Merkel după întrevederea cu preşedintele turc. “Desigur, decizia de a ridica imunitatea parlamentară pentru un sfert dintre deputaţi este ceva foarte îngrijorător. I-a spus asta limpede preşedintelui turc”, a declarat Merkel.

Declaraţiile par fără echivoc, însă analiştii germani spun că Merkel este dispusă să facă concesii peste concesii Turciei. “Merkel este gata să înghită multe pentru a menţine acordul cu Turcia”, spune Josef Janning, şeful biroului berlinez al European Council in Foreign Relations. “Nu are nicio alternativă în afară de a lucra cu Turcia în criza refugiaţilor”, spune Janning pentru Bloomberg. Iar noul preşedinte al partidului de guvernare din Turcia şi noul premier, Binali Yildirim, arată clar ce trebuie să “înghită” Merkel şi UE. “UE are un singur lucru de făcut. Trebuie să pună capăt confuziei pe subiectul aderării Turciei la UE şi pe subiectul migraţiei. A venit timpul să se gândeasca la Turcia”, a spus Yildirim.

Iar cancelarul german pare să accepte condiţiile Turciei. Preşedinţia turcă informează că, în urma discuţiilor dintre Erdogan şi Merkel, s-a stabilit ca Turcia să continue negocierile pentru eliminarea regimului de vize şi pentru aderarea la UE. Asta în condiţiile în care UE primit un refuz clar când a cerut Ankarei să restrângă aplicarea legilor împotriva terorismului, care ar încălca libertăţile fundamentale, ca o condiţie pentru liberalizarea regimului de vize. Fotografia oficială a summitului pare să spună multe despre poziţia Angelei Merkel la Istanbul – izolată într-un colţ al grupului.

Cât priveşte Summitul Umanitar Mondial, acesta este boicotat de ONG-ul Medici fără Frontiere, care îl consideră superficial, deloc orientat către riscurile la care se expun lucrătorii umanitari. A fost criticat şi de opozitia din Turcia, care îl vede ca pe o strategie de imagine a regimului Erdogam. Preşedintele turc şi Merkel cerut luni statelor lumii, cu prilejul acestui summit, “să-şi asume responsabilităţile” şi “să respecte promisiunile de donaţii” făcute, relatează AFP. “Sistemul actual este insuficient (…), povara nu este purtată decât de unele ţări, toată lumea trebuie să-şi asume astăzi responsabilităţile”, a spus preşedintele Erdogan, care a reamintit că Turcia primeşte în jur de trei milioane de refugiaţi, dintre care 2,7 milioane de sirieni. “Nevoile cresc în fiecare zi, dar resursele nu urmează automat”, a adăugat seful statului turc, acuzând faptul că “anumiţi membri ai comunităţii internaţionale nu îşi respecta responsabilităţile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.